Újabb szupersztár színesíti az idei Indianapolis 500-at
2017. május 04. írta: Raceday Addams

Újabb szupersztár színesíti az idei Indianapolis 500-at

Nem csak Fernando Alonso lesz az egyetlen, más szériában több bajnoki címig jutó versenyző, aki volán mögé pattan az Indianapolis 500 versenynapján.

smo_1.jpg

Az idén 101. rajtját ünneplő, legendás futamról szóló eddigi híradások lényegében 98%-ban csak a 35 éves pilótáról szóltak, a kialakult hájp pedig remekül példázza, hogy nem csak a sporttal foglalkozó oldalak szánnak kiemelt figyelmet a spanyol indianapolisi ténykedésének, de még az egyébként celebházasságokra/szakításokra/botrányokra et cetera specializálódott bulvárréteget sem hagyja hidegen.

Az Alonso-mánia eddigi tetőfokára (nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, ez még csak jéghegy csúcsa) május 3-án ért, amikor is a kétszeres világbajnok először lépett pályára az IMS 2.5 mérföldes oválján. A tesztre az IndyCar egy komplett marketing-stratégiát épített fel, aminek egyik lényeges szegmenseként a nézők hivatalos streamen keresztül követhették nyomon Alonso köreit Torontótól Sydney-ig. A siker pedig nem is maradt el, ehhez bizonyítékként elég csak az online adás jelenleg is elérhető YouTube linkjére kattintani, ahol a nézettségszámláló már megközelíti az 1.3 milliót és még mindig - jócskán az élő közvetítés vége után is - növekszik. Ehhez hozzájön továbbá a facebookos stream, amelyet csak élőben több, mint 1.2 millióan néztek. Belegondolni is hátborzongató, hogy ha ez a tendencia megmarad (márpedig meg fog), akkor milyen nézettségi rátát fog hozni maga a nagy verseny május 28-án.

Na, de ne kanyarodjunk el ennyire a jelen témától.

Történt ugyanis, hogy amíg Alonso a világ kocsányon lógó szemei előtt ismerkedett a számára vadonatúj technikával és körülményekkel, egy másik nagyágyú szépen-csendben bejelentette, hogy ő is autóba ül az Indianapolis 500 vasárnapján.

A háromszoros NASCAR Cup bajnok legenda, Tony Stewart persze nem versenyzői minőségben gördül a világhíres oválra. A stock-car királykategóriájától tavaly év végén visszavonult klasszist ugyanis az a megtiszteltetés érte, hogy a futam előtt, egy parádékör erejéig pályára viheti példaképe, egyben egykori mentora, AJ Foyt azon roadsterét, amellyel az élő legenda megnyerte élete első Indianapolis 500-át 1961-ben.

“Ez átkozottul klassz” - mondta Stewart a Fox Sports-nak. “Határozottan benne van a legjobb ötben azon dolgok közül, amiket eddig csináltam”

A felső képen Foyt 1961-ben, alább pedig Stewart ugyanezen roadsterben

 

A ‘61-es Bowes Seal Fast Watson mellett még számos, további, Foyt – aki máig egyetlen versenyzőként tudta megnyerni az Indy 500-at (négyszer is), a Daytona 500-at, valamint a Le Mans-i és daytonai 24 órásakat - pályafutásához köthető járművet csodálhatnak meg a nézők.

“[Foyt] egy rakás versenyautója ott lesz a parádén” - folytatta Stewart. “A koncepció miatt nem akarják, hogy nagyon gyorsan menjünk, mert a lényeg, hogy a helyszíni nézők izzíthassák a kameráikat, fényképeket készíthessenek, amint mi elhaladunk előttük. Szóval, nem lesz valami nagy a tempó.”

Stewart azonban ezt egyáltalán nem bánja.

“Tökéletesen rendben van. Már csak a megtiszteltetés, hogy vezethetem azt az autót, amiben megnyerte az első Indy 500-át elég nekem.”

A Smoke becenévre hallgató pilóta - aki az IRL 1996-97-es szezonjának bajnoki címét is megszerezte - bevallotta, hogy azért nagyon kíváncsi lenne arra, hogy a nagy elsőmotoros roadsterrel mekkora sebességet lehetne elérni.

“Igazán megtapasztalnám, hogy milyen érzés versenyezeni azokkal az autókkal” - merengett Stewart, aki bevallottan rajong a motorsport hőskoráért. “Úgy érzem, hogy húsz évvel később születtem, mint kellett volna. Sőt, lehet harminccal is. A parádén a vezetésre fogok koncentrálni és megpróbálom elképzelni, milyen is lehetett ezzel a géppel versenyezni 1961-ben.”

Stewart emellett kvázi szponzori minőségben is képviselteti magát az idei Indianapolis 500-on.

A Schmidt Peterson Motorsports jóvoltából az open-wheel szakágba hat év után visszatérő Jay Howard által vezetendő, a #77 Dallara-Hondát ugyanis Smoke alapítványa, a Tony Stewart Foundation a Coloradói Állami Egyetem által az állatok és emberek daganatos betegségeinek kutatására, gyógyítására létrehozott projektjét támogató Team One Cure égisze alatt fogja támogatni.

--------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------ // Deactivating distracting Text Selection: // $.fn.extend({ disableSelection : function() { this.each(function() { this.onselectstart = function() { return false; }; this.unselectable = "on"; $(this).css('-moz-user-select', 'none'); $(this).css('-webkit-user-select', 'none'); }); } }); $(function() { $(this).disableSelection(); });