Back Home Again in Indiana - Avagy az IndyCar hazatér
2017. május 10. írta: Raceday Addams

Back Home Again in Indiana - Avagy az IndyCar hazatér

Ismét elérkezett az év azon időszaka, amikor az IndyCar világpolgárai benépesítik a sportág szent helyét.

ii16s_1.jpg

A Május Hónapot  (igen, így nagybetűvel) minden évben fokozott érdeklődés kíséri még azok részéről is, akik egyébként jószerivel azt sem tudják, mi fán terem az IndyCar. A világ egyik legikonikusabbnak számító versenypályáján, azaz az Indianapolis Motor Speedway-en rendezendő esemény egy külön dimenziója a motorsportnak, semmi máshoz nem hasonlítható, nem is volt hasonlítható és nem is lesz hasonlítható.

Ezen szuperlatívuszok pedig idén csak még tovább fokozódnak, miután május 28-án százegyedik alkalommal megkapja a zöld zászlót az Indianapolis 500, mezőnyében azzal a Fernando Alonsóval, aki már az első tesztnapján több figyelmet irányított a szériára, mint amit az utóbbi 10 év eseményei együttvéve.

Addig azonban még hátra van egy verseny az IMS kimondottan az IndyCar kedvéért, 2013-ban átépített road vonalvezetésén. Alonso még nem lesz, egy bizonyos Juan Pablo Montoya viszont újra felbukkan a pályán.

Lássuk tehát, mi vár ránk az előttünk álló hétvégén.

 
 
Verseny hivatalos elnevezése: IndyCar Grand Prix
Verseny időpontja (magyar idő szerint): Május 12.., szombat - 21:50
Hol: Indianapolis Motor Speedway - Speedway, Indiana, USA
Pálya hossza: 2.439 mérföld (3.925 km)
Kanyarok száma: 14
Körök száma: 85
Versenytáv: 207 mérföld (333.13 km)
Vonalvezetés:

indymap.png


A 2017-es mezőny létszáma: 22
Ebből újonc: 1 (Ed Jones - Dale Coyne Racing)


KÖZÉRDEKŰ: A Team Penske öt autóval képviselteti magát a versenyen köszönhetően Juan Pablo Montoya visszatérésének, aki a két indianaplisi forduló (GP, 500) erejéig újra csatlakozik korábbi csapatához. A közkedvenc kolumbiait a 22-es számmal jelölt Dallara-Chevy-ben kell keresni.

Első IndyCar futam az IMS roadján: 2014
Pole pozíciósa: Sebastian Saavedra (KV Racing)
Győztese: Simon Pagenaud (Schmidt Peterson Motorsports)

2016-os pole pozíció: Simon Pagenaud (Team Penske)
2016-os győztes: Simon Pagenaud (Team Penske)

Kvalifikációs körrekord:  1:08.6746 /Will Power (Team Penske) - 2016/kvalifikáció/

Push-to-pass használat: Összesen 200 másodperc, aktiválásonként maximum 20 mp időtartamban

Néhány kör a pályán Graham Rahal szemüvegén át:

 

Betétfutamok: USF2000, Pro Mazda Championship, Indy Lights

Twitter hashtagek: #IndyCarGP, #IndyCar
Hivatalos honlap: www.indianapolismotorspeedway.com

A verseny amerikai tévés közvetítése: ABC

Hivatalos live timing: racecontrol.indycar.com; youtube.com/indycar

A verseny magyar tévés közvetítése: DIGI Sport 3

Emlékezetes pillanat: Az IndyCar első, indianapolisi road futamának már a kvalifikációja sem ment simán. Az esős, kaotikus körülmények 2014-ben rendesen megkeverték a lapokat, a végeredmény pedig Sebastian Saavedra révén egy abszolút meglepetés pole lett. Ezt látva azonnal megkondultak a vészharangok, nevezetesen, hogy vajon miként fog muzsikálni az állórajt során a nem éppen bajnokesélyesként számon tartott ifjú kolumbiai. Nos, amitől tartottak, be is következett. Saavedra, valamint két sorral hátrébb Juan Pablo Montoya autója is lefulladt, de az - ekkor még csak egyszeres - Indy 500 győztest sikeresen elkerülték az ellenfelek. Nem így szegény Sebastiant, akinek Dallara-Chevy-jébe először egy másik honfitársa, Carlos Munoz szállt bele, majd hamarosan rakétaként csapódott be a pályafutása során 2014-ig csakis állórajtokon edződött Mikhail Aleshin is. Csodával határos módon a történteknek csak egy könnyebb sérültje lett: a zöld zászlót lengető Greg Ballard, Indianapolis polgármestere, akit néhány, magasan szálló törmelékdarab talált el. A politikus azonban jófej volt és azzal kommentálta a történteket, hogy már alig várja, hogy legközelebb ismét zászlózhasson a mezőnynek.

Special feature: A futam előtt egy nem akármilyem párbajra kerül sor a pályán. A Schmidt Peterson Motorsports társtulajdonosa, Sam Schmidt ugyanis ismét beül az SAM Project által épített, félautonóm Corvette volánja mögé. Az esemény azonban több, mint rendhagyó lesz, hiszen ezúttal kihívója is akad maga Mario Andretti személyében, aki egy ugyanilyen modellel fog versenyre kelni ellene.

 
Az elmúlt három indianapolisi road IndyCar futam szöveges és videós összefoglalója:

2016-> Szöveges összefoglaló - Videó

2015 -> Szöveges összefoglaló Videó

2014 -> Szöveges összefoglaló - Videó

Hivatalos spotter guide:

spindy.jpg 

- Idén fennállása során negyedszer feszül egymásnak az IndyCar mezőnye az Indianapolis Motor Speedway road vonalvezetésén.

- Eddig csak két versenyző mondhatja el magáról, hogy győzelmet tudott szerezni ezen a pályán: Simon Pagenaud (2014, 2016) és Will Power (2015).

- A korábbi három futamon azonban három különböző pole pozíciós született: Sebastian Saavedra (2014), Will Power (2015) és Simon Pagenaud (2016).

- Mindebből nem nehéz kitalálni, hogy Power és Pagenaud 2015-ben, illetve 2016-ban rajt-cél győzelmet hozott Roger Penske-nek.

- Az egyetlen versenyző, aki mindhárom IndyCar Grand Prix-t a top 5-ben fejezte be Charlie Kimball volt. A Chip Ganassi Racing amerikai pilótája valamennyi alkalommal az ötödik pozícióban zárt.

- Tizenhat olyan versenyző van, akik az eddigi összes indianapolisi road futamon (2014-2016) részt vettek:: Marco Andretti, Sebastien Bourdais, Helio Castroneves, Scott Dixon, Jack Hawksworth, James Hinchcliffe, Ryan Hunter-Reay, Tony Kanaan, Charlie Kimball, Juan Pablo Montoya, Carlos Munoz, Josef Newgarden, Simon Pagenaud, Will Power, Graham Rahal és Takuma Sato.

Jack Hawksworth-t kivéve valamennyien tagjai az idei mezőnynek is.

ii14.jpg

- A 2017-es nevezési listán egyetlen pilóta szerepel, aki ezelőtt még soha nem versenyzett az IndyCarral az Indy roadon: Ed Jones.

- Tony Kanaan IndyCar pályafutása zsinórban 270. rajtjára készülhet a hétvégén, ami abszolút rekord. Ganassiék brazilja a CART 2001-es, portlandi fordulója óta minden egyes versenyen elindult, ahová csak nevezett.

Csapattársa, Scott Dixon momentán 211 megszakítás nélküli rajtnál tart, amivel beérte az örökranglista második helyén álló Jimmy Vassert.

- Castroneves karrierje 332. főkategóriás futamán indul az Indy GP-n, ezzel a mindenkori rekordok listáján a negyedikként jegyzik közvetlenül a 331. rajtjára váró Kanaan előtt.
 
- Az imént említett két brazil egyébként egyaránt a 20. (!!!!) szezonját teljesíti az amerikai open-wheel csúcsán.

- A jelenleg használatban lévő karosszéria, az IR-12 (közismertebb nevén DW12) 2012-es debütálása óta számolva az IndyCarban szezononként átlagosan 8.75 különböző versenyző állhatott fel a dobogó tetejére. Az abszolút rekordot 2014-ben érték el, amikor is 11 pilóta osztozott a 18 futamot számláló szezon győzelmein.

- Az idei szezon elmúlt négy versenyén (összefoglalók: St. Petersburg, Long Beach, Alabama, Phoenix) négy különböző versenyző tudott győzelmet szerezni.


 
A hétvége menetrendje (magyar idő szerint):

FONTOS: Valamennyi szabadedzést, továbbá a kvalifikációt élőben streamelik a racecontrol.indycar.com-on és a széria hivatalos YouTube csatornáján /www.youtube.com/indycar/
  

Május 12. - péntek

15:15-16:00: IndyCar 1. szabadedzés
18:25-19:10: IndyCar 2. szabadedzés
22:20: IndyCar kvalifikáció

Május 13. - szombat

17:00-17:30: IndyCar bemelegítő edzés
kb. 21:50: IndyCar Grand Prix (85 kör)

 

 

 képek: IndyCar

--------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------ // Deactivating distracting Text Selection: // $.fn.extend({ disableSelection : function() { this.each(function() { this.onselectstart = function() { return false; }; this.unselectable = "on"; $(this).css('-moz-user-select', 'none'); $(this).css('-webkit-user-select', 'none'); }); } }); $(function() { $(this).disableSelection(); });