Hogyan dől el a 101. Indianapolis 500 rajtsorrendje?
2017. május 20. írta: Raceday Addams

Hogyan dől el a 101. Indianapolis 500 rajtsorrendje?

Ezen a hétvégén már az Indy 500 kvalifikációjáé a főszerep, ennek örömére rágjuk át magunkat az eseményre vonatkozó, legfontosabb szabályokon.

101.jpg

Az időmérő első felvonása május 20-án, szombaton, magyar idő szerint - ha az időjárás is így akarja - 17:00-tól veszi kezdetét.

Első körben a mezőny tagjai az előzetesen rendezett sorsolás eredményének sorrendjében hajtják végre négykörös kvalifikációs kísérletüket. A program során minden autónak minimum egyszer pályára kell gördülnie, de aki úgy érzi, újra próbálkozhat eredménye javításának érdekében. 

Ezen a napon nem dől el egyetlen rajtpozíció sorsa sem, pusztán a versenyen már biztos résztvevő harminchárom fős mezőny alakul ki - mivel azonban az idei évben pontosan csak ennyi autó adta le nevezését, így egészen biztosan nem kell elmorzsolnunk egy könnycseppet sem senki kiesése miatt. 

Ennek ellenére viszont mégis csak van valami tétje az első napnak: a leggyorsabb kilenc autó ugyanis automatikusan bejut a vasárnapi Fast 9-ba, ahol az első három sor felállása mellett természetesen a pole-pozíció büszke tulajdonosára is fény derül.

9d_1.jpg

 

Vasárnap, azaz május 21-én, magyar idő szerint este 20:45-től a mezőny már nekiveselkedhet a rajtpozíciókért való harcnak. A szombati nap eredményei alapján a leglassabb autóval kezdve, fordított sorrendben tehetik meg négykörös kvalifikációs kísérleteiket a résztvevők, miután pedig kialakult a 10-33. helyek sorsa, 23:00-tól, negyvenöt percnyi időtartamban következhet a Fast 9 - ahogyan már fentebb szóba jött - a szombati nap kilenc leggyorsabb versenygépével.

Ekkor viszont már mindenkinek csak egyetlen kísérlet megtételére van lehetősége.

A kvalifikációt követően megszületett, végső sorrend alapján a leggyorsabb autó mellé 33 pontot írnak jóvá, innentől fogva pedig ahogyan haladunk hátrafelé, úgy csökken egyesével a kapott egység. Vagyis, a második helyen álló 32, a harmadik 31, a negyedik 30 - és így tovább - ponttal gazdagodik.

A Fast 9-ban résztvevő kilenc gép további bónuszpontokkal gazdagodik (a pole-os +9, a második +8, a harmadik +7..... a kilencedik +1), így a 101. Indy 500 kvalifikációjának legjobbja végül 42 egységet tudhat a magáénak - ami nyolc pont híján felér egy "átlagos" futamgyőzelemmel.A kvalifikáció táblázatos formában a racecontrol.indycar.com-on követhető.

--------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------ // Deactivating distracting Text Selection: // $.fn.extend({ disableSelection : function() { this.each(function() { this.onselectstart = function() { return false; }; this.unselectable = "on"; $(this).css('-moz-user-select', 'none'); $(this).css('-webkit-user-select', 'none'); }); } }); $(function() { $(this).disableSelection(); });