USAracing

Az Amerikai Motorsport Magazin

James Hinchcliffe úton a csúcs felé


aeas.JPGPitbéli pletykák alapján James Hinchcliffe még mindig nem tette túl magát azon, hogy mindössze 0,003 mérfölddel maradt le a 96. Indianapolis 500 pole pozíciójáról. Ez versenytávban számolva alig 23 centiméternek felel meg. Nos, valóban frusztráló lehet. Ugyanakkor „Hinch” elégedetlenkedése megmutatja, hogy mennyit változott a 25 éves kanadai versenyzővel a világ az elmúlt két évben. 2010-ben még az Indy Lightsban rótta a köröket, saját versenyei befejeztével pedig már futott is a kommentátori fülkébe, hogy élőben közvetíthesse az IndyCar történéseit az IMS rádió lelkes hallgatóinak. Most pedig, 2012-ben elmondhatja magáról, hogy első sorból indul a világ leghíresebb versenypályáján, a világ leghíresebb versenyén. Valóra vált álom? Nem. Mert ugye az a fránya 23 centiméter... Egy versenyzőnek könnyebb abba belenyugodni, ha a középmezőnyben végez, mintsem elfogadni, ha nüanszokon múlik az áhított első hely. Még ha az csak egy kvalifikáció, akkor is.

Mégis, Hinch népszerűségi indexe meredeken ível felfelé, sokan a vasárnapi versenyt tekintik fordulópontnak, ami után visszavonhatatlanul sztár-státuszba kerül az állandóan jókedvű, folyton poénkodó ontarioi srác. Megrögzött hívei, rajongói már most szép számmal akadnak, sokan közülük –például e sorok írója – már a kétezres évek
közepétől árgus szemekkel figyeli karrierjének alakulását, mert az már a Champ Car Atlanticban is megmutatkozott, hogy nem mindennapi tehetséggel áldotta meg őt a sors. Emellett pedig olyan karizmával és egyéniséggel rendelkezik, amiből manapság nem sok van. Fő védjegye a humora, melyet azonban nem visz77777777777777.JPG túlzásba, pedig tudjuk, hogy milyen keskeny a határvonal a poénkodás és az idétlenség között. Hinch azonban tudja, hol a határ és ezt értékelik a szurkolói is, akik már egy kisebb városkát alkotnak hősünk hivatalos honlapján (ami most már elérhető iphone és android alkalmazásként is). Hinchtown polgármestere természetesen maga a névadó, s köszöntőlevelében, melyet mint hivatalos személy helyezett el a honlapon olyan fontos tanácsot is kapunk tőle, mint „don’t eat the yellow snow”. Megfontolandó.

Első IndyCar szezonját a Newman/Haas Racing-nél kezdte, legjobb eredménye két negyedik hely volt, azonban
köszönhetően a közösségi médiában mutatott hathatós részvételének azok is felfigyeltek rá, akik korábban nem néztek nevelőszériákat. Idén azonban jött a fekete leves, az NHR bejelentette, hogy kiszáll a sorozatból, így Hinch ott állt hirtelenjében munka nélkül, és azt sem tudta merre hány méter. Szerencsére azonban lecsapott rá az Andretti Autosport, hiszen felmérték, hogy a fiatal tehetséggel egy jövőbeni arany tojást tojó tyúkot szerződtethetnek, mert a kanadait egyszerűen nem lehet nem észrevenni a pályán kívül…ja és persze nagyon tud vezetni is. Az eseményeknek azonban volt egy szomorú apropója, hiszen a GoDaddy által szponzorált autóba, melyet a NASCAR-ba távozó Danica Patrick hagyott hátra, eredetileg Dan Wheldont szánták, ő azonban halálos balesetet szenvedett a szezonzáró Las Vegas-i futamon.

Az élet azonban megy tovább és Andrettiéknek sürgősen kellett egy jó versenyző, Hinchnek pedig egy jó állás. Mindkét fél jól járt.

Az összehasonlítgatások persze rögtön megkezdődtek, képes lesz-e Hinch akkora tömegeket megmozgatni, mint tette azt Danica, akit lehet szeretni, vagy nem szeretni, de azt nem lehet vitatni, hogy óriási szerepe volt abban, hogy az IRL IndyCart ismét észrevette a nemzetközi média.

Azonban barátunkat nem kell félteni, ahelyett, hogy idegeskedett volna amiatt, mert mindig és mindenhol szóba kerül a neve kapcsán Danica is, inkább elébe ment a dolgoknak.

444.JPGA szezonnyitó versenyre szóló igazolványában kicserélte a fényképét egy rajongó által készített photoshoppolt alkotásra, melyen egy Danica portréra volt montírozva Hinch arca. De említheném még amikor hosszú, fekete parókában lépett a közönség elé a versenyzői bemutatkozáson. Megszületett tehát „Manica”, és ismét hozott pár száz/ezer rajongót az Andretti Autosport legújabb szerzeményéne.

Amikor azonban a versenyautója közelébe kerül már nem nevetgél. A vicces Hinch megszűnik létezni, és előtör komoly Hinch. Mert tudja, hogy mit akar és azt is, hogyan érje el. Idén minden versenyen bejutott a kvalifikáció legjobb hat versenyzője közé, megszerezte élete első dobogós helyét az IndyCar-ban rögtön a szezonnyitón és most ott van a második helyen élete egyik nagy lehetősége előtt. Vasárnap mindent meg fog tenni, ami rajta múlik, ez nem kérdés, a többi a szerencsén és az Indianapolis Motor Speedwayen múlik.

 

LeírásNapi hírek, érdekességek és történelmi sztorik a tengerentúli technikai sportok világából.

Ide firkants, ha valami kérdésed, kérésed, problémád, óhajod-sóhajod van

e-mail: racedayaddams@usaracing.hu

Facebook

Sztorik

Ajánló

ic_hungary.png

-
-------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------ // Deactivating distracting Text Selection: // $.fn.extend({ disableSelection : function() { this.each(function() { this.onselectstart = function() { return false; }; this.unselectable = "on"; $(this).css('-moz-user-select', 'none'); $(this).css('-webkit-user-select', 'none'); }); } }); $(function() { $(this).disableSelection(); });