USAracing

Az Amerikai Motorsport Magazin

96. Indianapolis 500 - Andretti vs. Rahal

 Marco Andretti a második sorból vág neki ma a 96. Indianapolis 500-nak. És elszántabb, mint valaha. Szeretné végre elfeledtetni szurkolóival az ominózus 2006-os versenyt, amely a jelenlegi második legszorosabb befutóval ért véget, célfotó döntött, mégpedig Sam Hornish Jr. javára. Hatalmas fiaskó volt ez nem csak az akkor mindössze 19 esztendős Marco, de népes rajongótábora számára is, akiknek egy mesebeli déja-vu-vel ért volna fel, ha ismét egy Andretti kortyolhatott volna a tejből a Victory Lane-en.

De talán majd idén. Az élet nagy forgatókönyvíró, láthattuk a tavalyi verseny utolsó körének utolsó kanyarjában, hogy itt minden megtörténhet. Akár az is, hogy idén felülírják az 1992-es legszorosabb befutó különbségét, azt a 0.043 másodpercet, mely végül  Al Unser, Jr. javára döntött Scott Goodyear ellenében. Külön bukét adna a dolognak, ha a 2012-es verseny Marco Andretti és Graham Rahal között dőlne el. Azt hiszem, ebben az esetben hetekig-hónapokig extázisban lebegne fél méterrel a föld felett a komplett amerikai sportmédia, a rajongók tátott szájjal állnának, mert egyszerűen nem hinnék el mi történt és Randy Bernard IndyCar nagyfőnök lenne a legboldogabb ember széles e világon.

 

A világ ugyanis szereti az ősi ellenfelek rivalizálását. Prost-Senna, Real-Barca, Federer-Nadal… Egytől-egyik hálás témák. Olyan témák, melyek nem csak egy-egy sorsdöntő összecsapás előtt/után aktuálisak, de off-szezonban is képesek fenntartani az érdeklődést. Mint a hosszú múltra visszatekintő Rahal vs. Andretti történet. A legendák szerint Bobby Rahal edzőtermében egy Mario Andretti fotó volt kifüggesztve, csak hogy mindig láthassa kit akar a világon legjobban legyőzni, ezzel doppingolván magát a minél keményebb munkára.

A 2012-es Long Beach-i IndyCar versenyt követően, melyen a két hírneves klán legújabb generációja ütközött, a média újból felkapta a fejét és cikkek százai születtek a családok közötti viszály ki tudja hányadik fejezetének kezdetéről. A marketing gépezetek is azonnal reagáltak, generálták a vitákat a közösségi oldalakon még a két versenyző is oda-odaszólt egymásnak a Twitteren. Mint a régi szép időkben, csak már a kor vívmányait is felhasználva.

 

Graham Rahal, aki 19 évesen lett az IndyCar történetének legfiatalabb futamgyőztese a 12. helyről várja a mai rajtot Chip Ganassi Racing-es autójával Indianapolisban, mely versenyt Marco Andretti nemes egyszerűséggel a motorsport „Super Bowl-jának” titulálta. Márpedig aki az NFL-ben megnyeri a Super Bowl-t az hős. Miért lenne ez másként Indianapolisban?

Izgatottan várjuk tehát, hogy a két nagy név közül melyik kerül ki győztesen. még ha nem is sikerül elhódítaniuk az áhított győzelmet, a mesebeli kettős befutóról nem is beszélve, de ezek ellenére is izgalmas lesz figyelni, hogy a nagy családnevek új generációjának melyik tagja diadalmaskodik kicsiny „háziversenyükön”. Marco a családi csapat, az Andretti Autosport autójával, avagy Graham Rahal –aki tudatosan nem versenyzik édesapja alakulatával - és a Ganassi? Néhány óra múlva kiderül!

LeírásNapi hírek, érdekességek és történelmi sztorik a tengerentúli technikai sportok világából.

Ide firkants, ha valami kérdésed, kérésed, problémád, óhajod-sóhajod van

e-mail: racedayaddams@usaracing.hu

Facebook

Sztorik

Ajánló

ic_hungary.png

-
-------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------ // Deactivating distracting Text Selection: // $.fn.extend({ disableSelection : function() { this.each(function() { this.onselectstart = function() { return false; }; this.unselectable = "on"; $(this).css('-moz-user-select', 'none'); $(this).css('-webkit-user-select', 'none'); }); } }); $(function() { $(this).disableSelection(); });