USAracing

Az Amerikai Motorsport Magazin

96. Indianapolis 500 - Flashback 1.0

A 96. Indianapolis 500 rekordot döntött. Tikkasztó hőség, rekorszámú változás az élen (összesen 34-szer változott az élen álló személye) és ismét egy olyan befejezés, melyről még sokáig fogunk beszélni.

Takuma Sato élete lehetősége után loholt, az áhított cél útjába már csak egy versenyző állt, nevezetesen a kétszeres Indy 500 bajnok, Dario Franchitti. De a kis japán nem adta fel, akik látták őt versenyezni a Formula 1-ben azok jól tudják, hogy „Taku” nem ismer lehetetlent – legalábbis ő így gondolja. Most is mindent megpróbált a cél érdekében, s ahogy fogytak a mérföldek a nézők lelki szemei előtt már körvonalazódott, hogy ennek bizony megint nem lesz jó vége. Nem is lett, s a 35 éves pilóta a nagy akarás hevében a falban végezte, megfosztván önmagát a győzelemtől és Scott Dixont egy végső előzési kísérlettől. A világ legnagyobb hagyományokkal rendelkező, leghíresebb futamát pedig a skót Dario Franchitti nyerte tehát, immár harmadszor, szép számú rajongótábora és legfőképpen annak leglelkesebb tagja, becses felesége, Ashley Judd legnagyobb örömére. Ezzel Dario is belépett a háromszoros Indianapolis 500 győztesek elit társaságába,melynek olyan versenyzők a tagjai, mint Louis Meyer, Wilbur Shaw, Mauri Rose, Johnny Rutherford, Bobby Unser és  Hélio Castroneves.

 

Az aprótermetű ázsiai versenyző persze első dühében és elkeseredettségében Franchitti hibáztatta és kötötte az ebet a karóhoz, hogy bizony a négyszeres IndyCar bajnok nem hagyott neki elég helyet az előzés sikeres véghezviteléhez, azonban később maga is belátta, hogy ezt bizony ő szúrta el.

Rubens Barrichello pedig nagyot alkotott. A 40 esztendős pilóta a 11. helyen fejezte be a versenyt, az újoncok között a legmagasabb pozícióban. Ez az eredmény, több, mint fantasztikus lévén ez volt a brazil sztár első oválversenye, meg is kapta érte a Chase Rookie of the Year díjat. Abszolút megérdemelten. És ami a legfontosabb, továbbra is lelkes. Ezen az 500-on még csak az volt a célja, hogy befejezze a versenyt, s most, hogy kis híján top 10-es eredményt ért el, alig várja jövő évi viadalt. A nap kérdése: vajon még mindig vissza akar menni a Forma 1-be? Vagy rájön, hogy az IndyCarra jellemző sokkalta közvetlenebb, színesebb, emberközpontúbb légkörben érzi igazán jól magát? Én személy szerint örülnék, ha így lenne.

Természetesen nem ezen a napon nem lehetett megfeledkezni a tavalyi év győzteséről, aki sajnos már szállhatott harcba a Borg-Warner trófeáért. A helyszíni nézőnek elég volt csak a belépőjegyére pillantania, amiről Dan Wheldon mosolygott vissza, de a szervezők által minden jelenlévő rajongónak kiosztott fehér kartonpapír-napszemüveg melyet a nézők a verseny 98. (a #98-as rajtszámú autóval győzött 2011-ben) körében egységesen felvettek, hogy ezzel tisztelegjenek a tragikusan fiatalon elhunyt bajnok emléke előtt. A futam előtti versenyző-bemutatáson James Hinchcliffe is ebben a szemüvegben szerepelt, s Dario Franchitti sem felejtett el magára ölteni egy fehér keretest a Victory Lane-en.

 

Folyt. köv.

 

LeírásNapi hírek, érdekességek és történelmi sztorik a tengerentúli technikai sportok világából.

Ide firkants, ha valami kérdésed, kérésed, problémád, óhajod-sóhajod van

e-mail: racedayaddams@usaracing.hu

Facebook

Sztorik

Ajánló

ic_hungary.png

-
-------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------ // Deactivating distracting Text Selection: // $.fn.extend({ disableSelection : function() { this.each(function() { this.onselectstart = function() { return false; }; this.unselectable = "on"; $(this).css('-moz-user-select', 'none'); $(this).css('-webkit-user-select', 'none'); }); } }); $(function() { $(this).disableSelection(); });