USAracing

Az Amerikai Motorsport Magazin

Justin Wilson bevette Texast

Hát ez is megvolt. Mármint Texas. Az a verseny, amitől eleinte mindenki cidrizett, a versenyzők, a csapatok, a szurkolók, sőt, ha valamiféle bitang érzékeny szeizmométerrel letapogatták volna a Texas Motor Speedway aszfaltját le merném fogadni még az is kimutatható reszketést produkált volna.

Helyi idő szerint szombat éjjel (Magyarországon vasárnap reggel) azonban kiderült, olyannyira felesleges volt minden negatív töltetű izgalom, hogy végül az utóbbi idők egyik legjobb oválfutamát futotta az IndyCar lelkes kis csipet-csapata.

39d40371e4167406abfa03b97c3ca0a9-getty-146089191.jpg

 

Pack versenyzés nem volt, azonban voltak helyette meglepetések és igazi – angol internetes szlenggel élve – „WTF” momentumok. Kezdve mindjárt a rajttal, pontosabban azt közvetlen megelőzően, mikor is a mezőny már javában futotta a felvezető köröket, addig a Lotusszal az idei évben konstansan, megbízhatóan és felettébb meggyőzően szívó Simona de Silvestro és a HVM Racing, valamint a gigatapasztalt, oválon viszont még tanuló fázisban lévő KV Racinges Rubens Barrichello az istenért sem akartak kigurulni a pályára. Reménykedtünk, reménykedtünk, különösen egy kedves ismerősöm, egészen pontosan az anyukám, aki már egy ideje barátkozik a sorozattal, azonban igazán komolyan idén kezdte el figyelni, melyben nem kis szerepe volt annak, hogy kedvenc pilótája vállára vette a batyut és átbandukolt az USA-ba. Márpedig milyen egy igazi szurkoló? Mindenhová követi a kedvencét, ez pedig jó dolog. Másik oldalról pedig minden egyes szurkolót meleg fogadtatás illet meg az IndyCar rajongók népes táborában.

Végül addig reménykedtünk, hogy szegény Rubenst és még szegényebb Simonát betolták a garázsba, ahonnan elő sem jöttek többé. A hivatalos megfogalmazás szerint nem tudták beindítani az autókat, a nem hivatalos megfogalmazások szerint azonban a HVM nem látta értelmét annak, hogy pár kör után ismét kiintsék fekete zászlóval autójukat, mint tették azt Indianapolisban. A verseny nagy részén Scott Dixon dominancia uralkodott, sokan már előre borítékolták, hogy az új-zélandi fogja behúzni a futamot, mígnem a 133. körben olyan precizitással ismertette össze Ganassiját a fallal, ahogyan az oválversenyzés nagykönyvében le van írva. Ekkor minden magára valamit is adó szurkoló elmorzsolt egy könnycseppet az odáig fantasztikusan teljesítő detroiti győztes betonba temetett nyerési esélyeiért, majd folytatódhatott az őrület, ezúttal az ausztrál Will Power lett az abszolút esélyes, mint potenciális első helyezett. Hát ő sem hozott sok pénzt azoknak, akik rá fogadtak, hiszen pit-áthajtásos büntetésre kárhoztatták, miután egy nem éppen elegáns mozdulattal próbálta blokkolni Tony Kanaant.

Végül pedig az élre tört a feltörekvő generáció Graham Rahal személyében és ekkor már ezen sorok írója is kikerekedett szemekkel ugrált, mert a francba is, ez a gyerek nagyon megérdemelné a győzelmet! Ment is a kiscsávó, aztán utolérte a végzet. Egy apró hiba, egy pillanatnyi koncentrációzavar és máris a kelleténél közelebb van a versenyző a falhoz, ami soha nem kegyelmez. Ez a nüansznyi hiba elég volt ahhoz, hogy lelassítsa az amerikait, és Justin Wilson felérjen a vezető pozícióba, és onnantól el ne eressze azt.

Az angol Justin Wilson nyert tehát, az a Wilson, akiről egészen szombatig azt tartották, hogy jó versenyző, de oválon a büdös életben nem fog diadalmaskodni.

Hát a kétkedők azóta csendben vannak, s bár néhányan azért hozzáteszik, hogy ehhez kellett pár szerencsemalac is,  de ügyesen csinálta. Mázlira pedig szükség van. Oválon pláne. Ha azonban valaki nincs bizonyos fokú tehetség birtokában akkor teleragasztgathatja az overálját négylevelű lóherékkel is, akkor sem fog eljutni a Victory Lane-ig. Maximum turistaként.

Wilsonnak pedig még egyszer gratulálok, megérdemelte. Szép volt. 

 

Végeredmény:

1. Justin Wilson Coyne DW12-Honda 1h59m02.0131s

2. Graham Rahal Ganassi DW12-Honda + 3.9202s

3. Ryan Briscoe Penske DW12-Chevy + 5.8619s

4. James Hinchcliffe Andretti DW12-Chevy + 10.4511s

5. JR Hildebrand Panther DW12-Chvy + 18.7749s

6. Simon Pagenaud Schmidt DW12-Honda + 21.3883s

7. Helio Castroneves Penske DW12-Chevy + 1 kör

8. Will Power Penske DW12-Chevy + 1 kör

9. Alex Tagliani Herta DW12-Honda + 1 kör

10. James Jakes Coyne DW12-Honda  e + 1 kör

11. Tony Kanaan KV DW12-Chevy + 1 kör

12. Ed Carpenter Carpenter DW12-Chevy + 1 kör

13. Josef Newgarden Fisher DW12-Honda + 2 kör

14. Dario Franchitti Ganassi DW12-Honda + 3 kör

15. Katherine Legge Dragon DW12-Chevy + 4 kör

16. Mike Conway Foyt DW12-Honda + 4 kör

17. Marco Andretti Andretti DW12-Chevy + 6 kör

 

Nem fejezték be:

Scott Dixon Ganassi DW12-Honda 173 kör

EJ Viso KV DW12-Chevy 129 kör   

Oriol Servia Panther/DRR DW12-Chevy 89 kör

Ryan Hunter-Reay Andretti DW12-Chevy 66 kör

Takuma Sato Rahal DW12-Honda 63 kör

Charlie Kimball Ganassi DW12-Honda 29 kör

Rubens Barrichello KV DW12-Chevy 0 kör

Simona de Silvestro HVM DW12-Lotus 0 kör

Hirdetés

LeírásNapi hírek, érdekességek és történelmi sztorik a tengerentúli technikai sportok világából.

Ide firkants, ha valami kérdésed, kérésed, problémád, óhajod-sóhajod van

e-mail: racedayaddams@usaracing.hu

Facebook

Sztorik

Ajánló

ic_hungary.png

-
-------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------ // Deactivating distracting Text Selection: // $.fn.extend({ disableSelection : function() { this.each(function() { this.onselectstart = function() { return false; }; this.unselectable = "on"; $(this).css('-moz-user-select', 'none'); $(this).css('-webkit-user-select', 'none'); }); } }); $(function() { $(this).disableSelection(); });