USAracing

Az Amerikai Motorsport Magazin

NASCAR: Amerika extázisban

Múlt vasárnap végre megtört a jég, s emiatt az amerikai NASCAR társadalom –vagy legalábbis annak egy, de nem éppen elhanyagolható része – olyan örömtáncot járt, amilyet nem sűrűn lát az ember. Hogy mi történt? Nos, Dale Earnhardt Jr. megszakította négy éves nyeretlenségi sorozatát és elsőként látta meg a kockás zászlót Michiganben. Na és? Vonhatná meg a vállát az egyszeri NASCAR néző, más is nyert már, nem olyan egyedülálló ez. Erre a válaszom az, hogy valóban nem lenne benne semmi különös, ha nem a mindenki által nemes egyszerűséggel Juniorként becézett versenyzőről lenne szó.

 

Mert az Earnhardt név fogalom az Egyesült Államokban, egy mítosz, melyre mára komplett iparág épült. Nincs olyan termék, melyet ne lehetne eladni vele, nincs az a pénz, amit a rajongók sajnálnának egy-egy relikviára. S hogy mit, vagy inkább kit takar az Earnhardt név? A valaha volt legnagyobb NASCAR legendák egyikét, akinek rekordját, a hét Cup bajnoki címet - melyen a „The King of Stock Car” becenévre keresztelt Richard Pettyvel osztozik csak – valószínűleg egyhamar nem fogja megdönteni senki, akinek képességeit nem csak a NASCAR társadalom ismerte el, s aki a 2001-es Daytona 500 utolsó körének utolsó kanyarjában szenvedett halálos balesetet, abban a mezőnyben, melynek fia, ifjabb Dale is tagja volt már, és aki milliók szemében az ikon, a legenda, a hős, a mester, egyesek szerint maga az Isten.

Earnhardt halála soha nem látott mély gyászba taszította a sportszerető amerikaiakat, és hiába telt el több, mint tíz év, legendája a mai napig körbelengi a versenypályákat, nincs olyan szituáció, melybe ne tudnák valamilyen módon beleszőni a néhai hétszeres Cup bajnokot. A családi örökségnek is köszönhetően ifjabb Dale – bár bajnoki címet még nem nyert- elképzelhetetlen népszerűségnek örvend az államokban, rajongói, akik önmagukat nemes egyszerűséggel csak „Junior Nation-nek” nevezik minden évben megszavazzák a Cup sorozat legnépszerűbb versenyzőjének, olyannyira eltökélten voksolnak, hogy a megtisztelő címet 2003 óta nem tudja elvenni tőle senki.

Vasárnap pedig egy hosszú, gyötrelmes széria ért véget mind’ Dale Jr., mind’ a Junior Nation életében, hiszen 143 nyeretlen Cup futamot követően a 37 éves sztár ismét eljutott a Victory Lane-ig, ezzel akkora eufóriát szabadítva a NASCAR társadalomra, amekkorára régen volt példa. Nem is az USA-ban lennénk, ha nem lett volna ennek a győzelemnek még egy, hollywood-i filmbe illő csattanója: nevezetesen, hogy vasárnap ünnepelték az államokban az apák napját. Mesebeli, ugye? Nem meglepő módon Junior az édesapjának ajánlotta a leintést követően a győzelmét, mely újabb könnycseppeket csalt a NASCAR rajongók már amúgy sem száraz szemeibe. Ha pedig még annyit elárulok, hogy utolsó, 2008-as diadala szintén Michiganben volt és szintén az édesapák ünnepén, az már csak plusz hab az amerikai álomtortán.

Nem csak az eltökélt szurkolóknak okozott örömet, ugyanis szinte nincs olyan NASCAR-értő ember, aki ne biccentett volna elismerően, mikor a 88-as számú autó áthaladt a célvonalon. Junior győzelme kétségkívül nagyon jót tesz magának a sportnak, michigani diadala pedig még sokáig téma lesz autósport körökben. Hacsak nem nyer hamarosan ismét, mert akkor tényleg megremeg a Föld.

 

 

LeírásNapi hírek, érdekességek és történelmi sztorik a tengerentúli technikai sportok világából.

Ide firkants, ha valami kérdésed, kérésed, problémád, óhajod-sóhajod van

e-mail: racedayaddams@usaracing.hu

Facebook

Sztorik

Ajánló

ic_hungary.png

-
-------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------ // Deactivating distracting Text Selection: // $.fn.extend({ disableSelection : function() { this.each(function() { this.onselectstart = function() { return false; }; this.unselectable = "on"; $(this).css('-moz-user-select', 'none'); $(this).css('-webkit-user-select', 'none'); }); } }); $(function() { $(this).disableSelection(); });