USAracing

Az Amerikai Motorsport Magazin

A kukorica gyermekei - Iowa Corn 250 előzetes

Utolsó állomásához érkezik szombaton az IndyCar nem hivatalos Grand Slam tornája, a három oválversenyből álló Super Saturday.

Az első fordulót a Texas Motor Speedwayen óriási meglepetésre, egy elképesztő befutót követően Justin Wilson nyerte,  míg a másodikat a Milwaukee Mile-on végre egy amerikai versenyző, nevezetesen Ryan Hunter-Reay húzta be, ezzel okozván egy felejthetetlen napot csapatának, az Andretti Autorsport-nak, azon belül is főnökének, Michael Andrettinek, akinek hathatós közbenjárása nélkül nemhogy a győzelem, de még a futam sem valósulhatott volna meg.

is1.jpg

Ezen a hétvégén pedig Iowában landol a mezőny,  ahol nem csak  egy – az eddigiek alapján – kiélezett, késhegyre menő csatákkal fűszerezett versenyt láthatunk, hanem egy rendhagyó kvalifikációs szisztémát is, ami hallatán a legtöbb rajongó boldogan boxolt egyet a levegőbe. Ezúttal a megszokott, egyedül megtett, két körből számított átlagsebesség helyett három, egyenként harminc körös, úgynevezett „heat” versenyekkel fogják eldönteni egymás között a versenyzők a rajtsorrendet. Tehát most azoknak is érdemes lesz megnézni az időmérő edzést, akik egyébként oválversenyek idején kihagyják azokat. Mert ez most más lesz.

De ne szaladjunk ennyire előre, inkább ismerkedjünk meg Iowával. Nos, Iowa az USA középnyugati részén található, sok ott a kukorica, itt született John Wayne, megszavazták a legbiztonságosabb amerikai államnak, de a világ étel fővárosának is szokták nevezni. Nem, nem csak a kukorica miatt.

Na de ennyi elég is az államról, térjünk a lényegre, azaz az Iowa Speedwayre, mely egy rendkívül fiatal pálya, mondhatni újszülöttnek számít, ha olyan aggastyánok mellé tesszük, mint mondjuk a Milwaukee Mile a maga közel 110 évével. 2006 szeptemberében nyitotta meg kapuit, s az első IndyCar (akkor még IRL) versenyt 2007. június 24-én rendezték, melyet Dario Franchitti nyert Marco Andretti és Scott Sharp előtt.

Maga a pálya egy meglehetősen rövid, 0, 875 mérföld hosszú, D-alakú oválpálya szám szerint kilenc kanyarral az iowai Newtonban. A versenytáv 250 kör, ami kicsivel kevesebb, mint 219 mérföldet tesz ki. Mivel egy rendkívül fiatal pályáról van szó, így nem lehet komoly statisztikai adatokba belemenni, legeredményesebb versenyző eddig a maga két győzelmével (2007, 2009) a skót Franchitti, de az itt diadalmaskodók rövidke listáján olyanok szerepelnek még, mint Dan Wheldon (2008), Tony Kanaan (2010) és Marco Andretti (2011). Utóbbinak egyébként majdhogynem annyira megváltásszerű volt ez az eredmény, mint a múlt vasárnapi michigani győzelem Dale Earnhardt Jr. számára a NASCAR-ban. Kettejük között egyébként számos párhuzamot lehet vonni, kezdve a híres családnévtől, a hosszú nyeretlenségi sorozaton át a fehérneműmodellek és playmate-ek munkásságának őszinte tiszteletéig. A különbség mindössze annyi, hogy Marco még a munkahelyén sem tud elszakadni gyökereitől, egészen pontosan világhírű rokonságától. Nem lehet csodálkozni tehát azon, hogy sokak szerint a 25 esztendős amerikai fiú karrierjét csak az menthetné meg, ha csapatot váltana és a versenypályák közelében eltépné a köldökzsinórt, mint teszi azt szinte a kezdetektől fogva a szintén jól csengő névvel rendelkező Graham Rahal. Marco idei szezonját finoman szólva is kissé arcpirító összevetni két csapattársáéval. Míg Ryan Hunter-Reay nyert Milwaukee-ban, James Hinchcliffe pedig jelenleg a bajnoki összetett második helyén áll, addig Andretti 3.0 legjobb eredménye két 11. hely. Kínos. Azonban itt az alkalom, hogy megismételje tavalyi diadalát, talán akkor kicsit csitulnának a kritikus hangok.

fa.jpg

Érdemes még odafigyelni arra a Rubens Barrichellora, aki egyre jobban és jobban boldogul az IndyCar ban, s elnézve a Milwaukee-ban nyújtott teljesítményét, azt kell, hogy mondjam kár, hogy Texasban nem tudott elindulni, nagyon sokat jelentett volna a számára, mert elkapta az oválpályák ritmusát. De nem szabad elfeledkezni a borzasztóan lelkes Will Powerről, az előszeretettel büntetett Scott Dixonról, Dario Franchittiről, akit soha, semmilyen körülmények között (tudom, most mit gondoltok, de én már jóval korábban használtam ezt a kifejezést, mint az a túlképzett humanoid) nem szabad leírni, akárcsak a már fentebb említett Hinchet, akinek már borzasztóan érik egy győzelem, vagy Graham Rahal, aki mindenáron be szeretné fejezni azt, amit Texasban elkezdett, amíg a fal közbe nem szólt. De még mondhatnám Oriol Serviát, Helio Castronevest vagy éppen a texasi győztes Justin Wilsont, akinek autója a Mile-on olyan füstfelhőt ontott magából, amilyet csak Cape Canaveralon lehetett látni amíg az USA le nem állított az űrsiklóprogramját. Rengeteg az esélyes, elképesztő harcok várhatók, hiszen ennek a Grand Slamnek van egy tétje is, mely nem más, mint az év végén, a legjobb oválversenyzőnek átadandő AJ Foyt Oval Trophy. Tenkintve, hogy a Super Satruday futamain kívül - az Indy 500-at és a szezonzárót Fontanaban leszámítva - nincs több ovál a naptárban, el lehet képzelni, hogy az itt elért eredmény mekkora szerepet játszik a díj leendő büszke tulajdonosának kilétét eldöntő kérdésben. Egyelőre James Hinchcliffe áll nyerésre.

Hamarosan indul tehát a móka, méghozzá Iowában is kevesebb leszorítóerővel az autókon, akárcsak Milwaukee-ban, tehát itt is lesz munkájuk bőven a versenyzőknek, de ők azt mondják, megéri, mert első a biztonság, és ha az még plusz kihívások elé is állítja őket akkor let's rock 'n' roll!

Neked is megéri megnézni. Vasárnap hajnalban 3:45-kor, de ha nem vagy ilyen elvetemült, vagy nincs SportKlubod, és görnyedni sem akarsz éjnek idején a monitor előtt stream-re vadászva, akkor ajánlom a DVD-n a felvétel gombot. De az se baj, ha VHS.

LeírásNapi hírek, érdekességek és történelmi sztorik a tengerentúli technikai sportok világából.

Ide firkants, ha valami kérdésed, kérésed, problémád, óhajod-sóhajod van

e-mail: racedayaddams@usaracing.hu

Facebook

Sztorik

Ajánló

ic_hungary.png

-
-------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------ // Deactivating distracting Text Selection: // $.fn.extend({ disableSelection : function() { this.each(function() { this.onselectstart = function() { return false; }; this.unselectable = "on"; $(this).css('-moz-user-select', 'none'); $(this).css('-webkit-user-select', 'none'); }); } }); $(function() { $(this).disableSelection(); });