USAracing

Az Amerikai Motorsport Magazin

Franchitti a pole-ban. Megint.

Lassan már közhelynek fog tűnni, de Dario Franchitti már megint rekordot döntött. Egészen pontosan most már önmaga rekordját döntötte meg, ugyanis Torontóban megszerezte élete huszonkilencedik pole pozícióját. Két héttel ezelőtti edzéselsőségével még „csak” Al Unser-t taszította le az örökranglista nyolcadik helyéről, most azonban lassan Sebastien Bourdais is elkezdhet rettegni, hiszen a legtöbb pole-t szerzők listáján a francia pilóta áll előtte a maga – hozzáteszem eddigi, ugyanis egészen biztos vagyok benne, hogy ez még változni fog – harmincegyével.

0_2.jpeg

Na de ne szaladjunk ennyire előre.

A fiúkat és Simonát száraz idő fogadta a kvalifikációra, pedig rendesen ment a cidri egy esetleges felhőszakadás miatt, azonban most a szerencse - legalábbis az időjárás tekintetében - a mezőny mellé állt.

Az első csoport küzdelmeit a francia Nicolas Todt hasonmás, azaz Simon Pagenaud nyerte, mögötte Justin Wilson, aki most már felszabadultan vezethetett, hiszen, mint kiderült az általa pénteken a pitben  elgázolt csapattagok egyikének sem esett komoly baja. Harmadikként Graham Rahal, majd Helio Castroneves végzett, az utolsó két továbbjutó helyre pedig a japánok nemzeti kincse, Takuma Sato, valamint a már fentebb említett Sebastien Bourdais került. Itt véget is ért az időmérő azonban Mike Conway, Charlie Kimball, JR Hildebrand, James  Jakes, Simona de Silvestro és a mezőny legalkoholistább autójában ülő Ed Carpenter számára.

Jöhetett a második csoport, melyet Dario Franchitti húzott be, őt követte Scott Dixon, Alex Tagliani, akiről Kanadában mintha elfelejtenék, hogy ő is kanadai (na ezt jól megmondtam, de gondolom mindenki érti mire célzok), Ryan Hunter-Reay, Hinchtown polgármestere, valamint Will Power, akit sokan a legjobb utcai pályás versenyzőnek tartanak. Nem jutott viszont tovább Ryan Briscoe, Oriol Servia, Tony Kanaan, Rubens Barrichello, Josef Newgarden, Marco Andretti (róla jobb nem is mondani semmit, maximum annyit, hogy a Kanadára átfestett, Dr. Pepper autóját lényegében alig ismerem meg, na de ennél tényleg nem érdemel több szót) és végezetül EJ Viso.

Kialakult tehát a legjobb tizenkettő mezőnye, ahol óriási meglepetésre búcsúzott a helyiek büszkesége, James Hinchcliffe, azonban a kanadaiaknak nem kellett nagyon lógatniuk az orrukat, mert a másik honfitársuk, Alex Tagliani (igen, megismétlem, ő is kanadai) betornászta magát a kvalifikáció utolsó szakaszába, a legjobb hat közé, akárcsak Justin Wilson, Scott Dixon, Will Power, Sebastien Bourdais és Dario Franchitti.

0_3.jpg

Óriási öröm volt egyébként látni a szemüveges franciát ismét a legjobbak között, pedig bevallom őszintén, amikor halomra nyerte magát a Champ Carban, sokszor azt kívántam, valaki rúgja már szét a seggét a pályán, mert ez kezd nagyon unalmassá válni. Aztán meghozta élete legrosszabb döntését és naivan elment az elitbe, ahol az történt, amit már jó előre lehetett tudni -nem,  mielőtt még valaki a szokásos dumával jönne az amerikai open-wheel és Bernie vándorcirkuszának szereplői közti kvalitásbeli különbségekre kihegyezve a hangsúlyt, azokkal közlöm, hogy a valódi történet ennél sokkal komplikáltabb és tanulságosabb, majd egyszer erre is sort kerítek, mondjuk ubiszezonban - , majd kereste a helyét és ekkor sokan nem adtak volna egy lyukas garast sem azért, hogy valaha is visszatér a győztesek szűkkörű csapatába. Különösen, hogy az IRL és a Champ Car egyesülését követően egy sokkalta erőteljesebb mezőny alakult ki az IndyCarban, mint volt a CCWS utolsó éveiben. Nos, úgy tűnik, a kétkedők szépen lassan elhallgathatnak, hiszen a még mindig csak 33 éves Le Mans-i születésű fiatalember úgy tűnik, megtalálta a monyóját és a három futamos kihagyást követően (a Super Saturday oválversenyein csapattársa, Katherine Legge vezette a Dragon Racing autóját) a negyedik helyről várhatja a holnapi rajtot.

Az első helyről Dario Franchitti indul tehát, mellőle az összetettben továbbra is az élen álló Will Power, majd Justin Wilson, Bourdais, Scott Dixon és Alex Tagliani, így alakult a Fast Six végső sorrendje.

Ez sorozatban egyébként a harmadik rajtelsősége Franchittinek idén, Torontóban pedig a negyedik (1997, 1998, 2009), egy gyors fejszámolást követően rájöhetünk, hogy először 15 évvel ezelőtt léphetett rá elsőként a gázpedálra a zöld zászlót követően. Ennyi idő alatt egy újszülöttből középiskolás válik.

Ja és még egy apróság, ez ugyebár, mint már említettem Dario harmadik pole-ja idén zsinórban. Az előző két alkalommal ez nem sok szerencsét hozott neki, ugyanis mind' Milwaukee-ban, mind' Iowában idő előtt véget ért számára a verseny (bár, ha őszinték vagyunk, Iowában tulajdonképpen el sem keződött, hiszen a bemelegítő körben füstölt el a Honda motor az autójában), s mindkétszer Ryan Hunter-Reay diadalmaskodott a végén. Vajon a tendencia folytatódik és Franchitti ismét szomorkodni fog, míg RHR vigyorogni? 

Három versenyző számíthat 10 helyes rajtbüntetésre motorcsere miatt: Alex Tagliani, Simona de Silvestro és James Hinchcliffe.

 

Végeredmény:

Versenyző Csapat/Kasztni/Motor Köridő Különbség
 1.  Dario Franchitti      Ganassi DW12-Honda       59.3510
 2.  Will Power            Penske DW12-Chevy      59.3757 + 0.0247
 3.  Justin Wilson         Coyne DW12-Honda         59.4506 + 0.0996
 4.  Sebastien Bourdais    Dragon DW12-Chevy        59.4721 + 0.1211
 5.  Scott Dixon           Ganassi DW12-Honda      59.5140 +0.1630
 6.  Alex Tagliani         Herta DW12-Honda         59.5616    + 0.2106 Büntetés
 7.  Ryan Hunter-Reay      Andretti DW12-Chevy      59.4829 Második kör
 8.  Helio Castroneves    Penske DW12-Chevy       59.5476 Második kör
 9.  James Hinchcliffe    Andretti DW12-Chevy      59.5958 Második kör Büntetés
10.  Simon Pagenaud      Schmidt DW12-Honda       59.6650 Második kör
11.  Takuma Sato          Rahal DW12-Honda         59.8197 Második kör
12.  Graham Rahal          Ganassi DW12-Honda       59.8966 Második kör
13.  Mike Conway           Foyt DW12-Honda      1.00.0718  Első csoport
14.  Ryan Briscoe          Penske DW12-Chevy       59.9888   Második csoport
15.  Charlie Kimball       Ganassi DW12-Honda      1.00.1557 Első csoport
16.  Oriol Servia         Panther/DRR DW12-Chevy   1.00.0004   Második csoport
17.  JR Hildebrand        Panther DW12-Chevy      1.00.4508 Első csoport
18.  Tony Kanaan          KV DW12-Chevy            1.00.1207 Második csoport
19.  James Jakes          Coyne DW12-Honda         1.00.5440 Első csoport
20.  Rubens Barrichello    KV DW12-Chevy           1.00.2043 Második csoport
21.  Simona de Silvestro   HVM DW12-Lotus           1.00.6709 Első csoport Büntetés
22.  Josef Newgarden      Fisher DW12-Honda        1.00.2199 Második csoport
23.  Ed Carpenter          Carpenter DW12-Chevy     1.01.0333 Első csoport
24.  Marco Andretti        Andretti DW12-Chevy      1.00.6145 Második csoport
25.  EJ Viso              KV DW12-Chevy          1.02.5280 Első csoport

LeírásNapi hírek, érdekességek és történelmi sztorik a tengerentúli technikai sportok világából.

Ide firkants, ha valami kérdésed, kérésed, problémád, óhajod-sóhajod van

e-mail: racedayaddams@usaracing.hu

Facebook

Sztorik

Ajánló

ic_hungary.png

-
-------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------ // Deactivating distracting Text Selection: // $.fn.extend({ disableSelection : function() { this.each(function() { this.onselectstart = function() { return false; }; this.unselectable = "on"; $(this).css('-moz-user-select', 'none'); $(this).css('-webkit-user-select', 'none'); }); } }); $(function() { $(this).disableSelection(); });