USAracing

Az Amerikai Motorsport Magazin

Amikor Dale Earnhardt Sr. beégette Jeff Gordont

Jeff Gordon pályafutása nyolcszázadik NASCAR Cup versenyét teljesítette az elmúlt hétvégén, Watkins Glenen. Ennek apropóján jöjjön egy igazán rendhagyó sztori még a kilencvenes évekből.

djg.jpg

A négyszeres főkategóriás bajnok a nyugdíjból tért vissza csak azért, hogy helyettesítse sérült csapattársát, Dale Earnhardt Jr.-t a Hendrick Motorsports 88-as számú Chevrolet-jének volánja mögött. Mindez azt jelenti, hogy Gordon – aki 1992-ben, ezen csapat színeiben debütálhatott a stock-car legnagyobbjai között és soha, egy pillanatra sem lett hűtlen hozzájuk – idén immár a 25. évét teljesíti a NASCAR Cupban. Az elit mezőnyben eltöltött hosszú idő révén a kilencveháromszoros futamgyőztes egyike azon kevés, ma is aktív pilótáknak, akik elmondhatják magukról, hogy még versenyeztek a legendás Dale Earnhardt Sr. ellen.

Ezen tény okán - kiegészítve azzal, hogy Gordon ugyebár a néhai hétszeres bajnok fiának kényszerű távolmaradása okán porolta le ismét a tavaly év végén szögre akasztott sisakját – itt az ideje, hogy felidézzük az egyik legjobb, rendhagyó sztorit, amely a két klasszis főszereplésével zajlott le.

A történetet maga Gordon mesélte el egy korábbi, Reddit ‘Ask me anything’ (Kérdezz bármit) rajongói kérdezz-felelek során, amiből az is kiderül, hogy Earnhardt Sr. az a fajta ember volt, aki még vesztesnek tűnő helyzetekből is ki tudott jönni győztesen – még ha némi pimaszság is kellett hozzá.

De egy ekkora szupersztárnak az ilyesmit is megbocsátják, sőt, csak még tovább táplálja a legendája tüzét.

“Volt egy incidensünk Poconón, amikor Dale hátulról nekem jött és szó szerint belökött a 3-as kanyarba” - emlékezett vissza Gordon. “Mindketten elvesztettük egy pillanatra az irányítást az autóink felett és majdnem baleset lett a vége. Amikor a verseny után ezt szóvá tettem neki, ő mindent tagadott és azt mondta, még csak hozzám sem ért. Közel egy hónappal később valakitől kaptam pár fotót arról, amint épp meglök és ennek hatására oldalazva a fal felé csúszunk. Szóval, fogtam tehát a képet és azonnal megmutattam neki, mondván nekem volt igazam és tényleg megpróbált kiszorítani.”

A bizonyíték láttán vajon Dale Sr. beismerte a dolgot? Egy fenéket.

“Még ekkor is tagadott” - folytatta Gordon. “A képet viszont elvette tőlem, majd előkapott egy tollat, névre szólóan dedikálta nekem, majd visszaadta és elment. Én pedig csak álltam ott megsemmisülten.”

Konklúzió: Nem hiába mondogatták anno a paddock-ban, hogy “Ne. Packázz. Dale. Earnhardt. Sr.-ral."

Leírás

Facebook

Sztorik

Ajánló

ic_hungary.png

-
-------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------ // Deactivating distracting Text Selection: // $.fn.extend({ disableSelection : function() { this.each(function() { this.onselectstart = function() { return false; }; this.unselectable = "on"; $(this).css('-moz-user-select', 'none'); $(this).css('-webkit-user-select', 'none'); }); } }); $(function() { $(this).disableSelection(); });