USAracing

Az Amerikai Motorsport Magazin

Mr. Petty, aláírná nekem ezt a kacsát?

Először is jöjjön pár kérdés, így mindjárt a legelején: te mit tennél meg a kedvenc sportolódért, csapatodért? 

fans.jpg

Hajlandó lennél komoly pénzekért úgynevezett merchandise-okat rendelni akár külföldről is, hogy aztán a szurkolásod tárgyának arcképével díszített csészéből ihasd a reggeli kávét, vagy a csapatod logójával fémjelzett sapkában mehess még aludni is? Fizetnél súlyos százezreket azért, hogy élőben láthass egy-egy sporteseményt, akár több száz/ezer kilométernyi utazás árán is? Olyannyira hű vagy a kedvencedhez, hogy érzelmeidet egy tetoválás formájában egy életre magadra varratnád?

Akárhogyan is, sportrajongónak lenni már önmagában véve őrült dolog. Mindegy, hogy még a tévé előtti szurkolást is csak tetőtől-talpig kedvenc csapatunk színeibe öltözve tudjuk elképzelni, miközben olyan hangerővel üvöltünk vissza az előttünk lévő, villódzó képernyőnek, hogy másnapra már csak halakként tudunk kommunikálni. Ez egyfajta életérzés, még akkor is, ha – jobb esetben - nem is heti hét napon át tart, pusztán csak arra a várva-várt néhány órára korlátozódik.

A rajongói kultúra sokféle, kezdve a legenyhébbnek számító, csak a tévés közvetítéseket felületesen szemlélőkkel egészen a hardcore vonalat képviselőkig, akik még a Kaszással való, elkerülhetetlen találkozást is kedvenc sportjuk körítésében képzelik el.

Ez utóbbiak halmazáról korábban már született egy külön poszt, így az alábbiakban kizárólag az élőkre fókuszálva vesszük górcső alá az amerikai autóversenyzés világának hadszínterén tevékenykedő szurkolók igencsak sajátos megmozdulásait.

Gondolom mondani sem kell, hogy a helyszínen nyomon követett futamhétvégék atmoszférája össze sem hasonlítható a televízió képernyője előtt átéltekkel. Ezen eseményeknek pedig sokak számára szerves részüket képezik az autogramvadászatok. Van, aki megelégszik az előre nyomtatott kártyákkal, amelyekért a az erre kijelölt standok előtt képes sort állni dacolva esővel, tűző nappal, vagy éppen a tömeggel, közben abban reménykedve, hogy talán egy közös fotó is összejöhet a kedvencével.

Akadnak azonban szurkolók, akiknél szóba sem jöhet, hogy egy szimpla papírfecnit írattasson alá, a rajongói kreativitásnak hála pedig megmosolyogtató, sőt, egyenesen bizarr autogramkérésekre is sor kerül.

ksk.jpg

Kasey Kahne, a nők kedvence 

 

A NASCAR főkategóriája, vagyis a Cup mezőnyének oszlopos tagja, Kasey Kahne külseje révén legfőképpen a hölgyek körében örvend elsöprő népszerűségnek, akik már-már filmsztárokat megszégyenítő figyelemben részesítik. Pályafutása eddigi legfurcsább, aláírásosztáshoz kapcsolódó sztorija azonban nem tangabugyikhoz, vagy fedetlen keblekhez kötődik, hanem egy …. dobpergés ….. négylábúhoz. Történt ugyanis, hogy néhány évvel ezelőtt egy rajongó, kezében egy pórázzal, annak végén pedig a családi ebbel járult a Hendrick Motorsports pilótája elé, hogy ott melegében megkérje, legyen oly’ kedves kézjegyével illetni az állatot.

“Elég furcsa volt autogramot adni egy kutyára” - nyilatkozta az E! News-nak 2015-ben Kahne. “Nem volt rajta viszont túl sok szőr, úgyhogy aláírtam a hátán. Érdekes egy jelenet volt, annyi biztos.”

Az élő állatokkal nem csak Kasey, de maga a Király, azaz Richard Petty filctollának is volt alkalma találkozni.

A hétszeres Cup bajnok, aki 200 főkategóriás futamgyőzelemmel magasan vezeti az örökranglistát (a második helyen álló David Pearson neve mellett is már csak 105 megnyert versenyt jegyeznek) mindig is híres volt arról, hogy soha nem mondott nemet egyetlen rajongó kérésére sem. Ennek révén, legalábbis ha hihetünk Petty szponzora, az olajban utazó STP egykori PR-igazgatójának Harvey Duck-nak, 1992-es visszavonulásáig több, mint 1 millió autogramot osztott ki, ami – ha a neve mellett a minden alkalommal odabiggyesztett autószámára vonatkozó No. 43-at is figyelembe vesszük – több, mint 4 millió leírt szót takart. Ezen szám az eltelt közel negyed évszázad során nagy valószínűséggel megduplázódott, hiszen a Király, immár élő legenda státuszban, de továbbra is rendületlenül adja kézjegyét mindenre, amit csak csodálói eléje tesznek.

king.png

Richard Petty-től még George W. Bush is kért egy aláírást

 

“Nem hiszik el, néhány ember mire nem képes egyetlen autogramért” - nyilatkozta Petty 1992-ben a Daily Press-nek. “Emlékszem, egy hölgy Texasban fogta magát és szó nélkül, semmitől sem zavartatva besétált az öltözőmbe, amikor épp a zuhany alatt álltam. Rezzenéstelen arccal elhúzta a függönyt és elém tolta a versenyhétvége hivatalos programfüzetét, valamint egy tollat. Mit tehettem volna? Aláírtam, ő megköszönte, sok szerencsét kívánt, majd elsétált.”

Az egyik legemlékezetesebb eset azonban kétségkívül egy kacsa (nem, nem Harvey-ra gondolunk) főszereplésével zajlott le. Történt ugyanis, hogy 1991-ben, a raleigh-i állami vásáron egy rajongó egy élő, lélegző, hápogó szárnyasra kérte Petty szignóját. A férfi a helyi kisállat símogató tulajdonosa volt és úgy érezte, a napja csak úgy lehet teljes, ha – kvázi összekötve a munkáját a hobbijával, vagyis a NASCAR-ral – ráveszi bálványát arra, hogy kézjegyével megtisztelje a többszörös díjnyertes, egyébként Fred névre hallgatott kacsa tollszerkezetét.

Petty nem tudta visszautasítani a kérést és körülményesen ugyan, de dedikálta az állatot.

“Azt hiszem, az autogram a következő vedlési időszakig ki is tartott” - fűzte hozzá nevetve a bajnok.

A meglepetésekről Matt Kenseth is tudna mesélni.

A NASCAR Cup 2007-es, Watkins Glenen rendezett versenyének piros zászlós periódusa alatt egy rajongó átugrott a pálya melletti szalagkorláton és egyenesen az autójában várakozó Kenseth felé vette az irányt. A már nem túl szomjas fiatalember nem teketóriázott, jobb oldalt bedugta a sapkáját egy tollal együtt  és azon melegében neki is szegezte a kérdést a meglepett pilótának: “Aláírnád ezt nekem?”. Kenseth hirtelenjében csak annyit mondott, hogy “Egy kicsit elfoglalt vagyok most...”. A szurkoló még győzködte egy picit, majd az érkező biztonságiakat látva feladta és elrohant, de később utolérte a törvény keze és egy másik autó hátsó ülésén találta magát.

Ismert jelenségnek számít, hogy a végletekig elkötelezett rajongók kedvenceik után nevezik el a tulajdon gyermekeiket is. Danica Patrick 2005-ös, indianapolisi berobbanása előtt például a versenyzőnő szláv eredetű keresztneve még az első ezer között sem volt az Egyesült Államokban adott leánynevek listáján. Ez azonban Patrick sztárrá válása után villámgyorsan megváltozott, olyannyira, hogy a ‘Danica’ 2006-ban már a 300 legnépszerűbb név között szerepelt.

Kevin Harvick egy szurkolójának azonban még erre is sikerült rátennie egy lapáttal.

“Egyszer egy nő a gyermeke születési anyakönyvi kivonatára kérte az aláírásomat, mondván az egész családja nekem szurkol, így természetesen a kisfiút is az én tiszteletemre keresztelték a Kevin névre.”

Carl Edwards 2003-ban még a NASCAR harmadosztályát képező Truck Series-ben nyomta a gázt a patinás Roush Racing autójával. Az amerikai versenyző ekkor tapasztalta meg először, hogy egyesek mennyire a tökélyre tudják fejleszteni rajongásuk kifejezését.

“Az O'Reilly Raceway Parkban (ma Lucas Oil Raceway) találkoztam egy Andy nevű sráccal, aki hihetetlenül odáig volt azért, hogy személyesen is megismerhet” - emlékezett vissza Edwards. “Volt egy Roush Racinges tetoválása a karján lángnyelvekkel, meg hasonló motívumokkal díszítve. Rámutatott az alkotásra, majd azt mondta, ‘Itt, pontosan felette írd alá, hogy rá tudjam varratni’. Erre azt válaszoltam, ‘Úgysem fogod megcsináltatni’. Tényleg azt hittem, hogy csak szórakozik, mert már láttam rajta, hogy nem igazán volt szomjas. Végül aláírtam, majd feledésbe is merült az egész. Egy évvel később, amikor visszatértünk erre a pályára, az első szabadedzést követően hallottam, amint valaki a nevemet kiabálja. Andy volt az, amint széles vigyorral mutatta felém az autogramommal kibővített tetkóját. Mondtam is neki, ‘Nem hiszem el, hogy mégis felvarrattad!’, mire ő: ‘Most már jól kell szerepelned a versenyen’. Erre csak annyit válaszoltam, hogy ‘Igenis uram, megértettem, végülis már a bőrödet adtad érte’. Szóval, elég érdekes egy élmény volt. Azóta is, valahányszor csak látom Andy-t, megemlítem neki, hogy egyszerűen még mindig alig tudom elhinni, hogy örökre a karjába vésette az aláírásomat.”

edw.png

Carl Edwards  

 

Furán hangzik, de elég gyakori autogramfelületnek számít a haj nélküli szurkolók tulajdon koponyája is.

“Milliószor megkérdezték már tőlem, hogy mi volt a legfurább dolog, amit aláírtam és én mindig azt válaszolom, hogy az izzadt, kopasz fej” - mondta az SI-nek Mark Martin. “Sok-sok izzadt kopasz fej, pedig ez nem igazán működik. Higgyék el, a filctoll nem fog a vizes felületen. Próbáltam már eleget, de nem megy.”

A bőrre varrt alkotások az IndyCarban is megfordult, de inkább a NASCAR-ból ismert JJ Yeley-t sem kerülték el, méghozzá kissé morbid formában.

“Egy dirt pályás futam előtt belefutottam egy srácba, akinek a karjára az egyik balesetem képe volt tetoválva, pont az a pillanat amikor épp összetöröm az autót. Ez alá kérte az aláírásomat, majd fogta magát és rohant is a szalonba, hogy azt is megörökíttesse.”

A testrészek szignózását azonban (kivéve ha művégtagokról van szó) több versenyző elutasítja, aminek köszönhetően ügyesen elkerülik az olyan kínos helyzeteket, mint amiben az alábbi két képen látható AJ Allmendingernek és Danica Patrick-nek is része volt.

auto.png

Ricky Stenhouse Jr. számára saját bevallása szerint az alábbi képen látható billentyűzet bizonyult a valaha volt legfurcsább aláírandó tárgynak.

És, hogy miért pont erre kért valaki autogramot? Nos, a szóban forgó rajongó a Redditen úgy magyarázta, az utolsó pillanatban értesült arról, hogy a kétszeres Nationwide Series bajnok épp az őt is foglalkoztató cég irodaházában tartózkodik megbeszélésen. Emberünk semmiképpen nem akarta elszalasztani a lehetőséget, miután minden álma az volt, hogy legyen egy eredeti Stenhouse alírása, így felmarkolta az első, szilárd felülettel bíró dolgot, ami a keze ügyébe került – vagyis a saját klaviatúráját - és rohant bálványához.

Külön felhívnám a figyelmet a HTML nyelv egyik alaptézisére “Ne felejtsd el lezárni a tageket!”, amelyet Ricky fontos extraként firkantott rá az immár megnövekedett értékű billentyűzetre.

ssr.jpg

A furcsaságok azonban itt még korántsem érnek véget. A NASCAR alapító Bill France unokája, a szervezet jelenlegi alelnökének, egyben az International Speedway Corporation egykori vezérigazgatójának, Jim France-nak fia, a sportautózás világából ismert JC France elé például egyszer egy szurkoló egy golflabdát tett aláírásra.

“Egy autóversenyzőtől valaki golflabdára kér autogramot? Elég érdekes volt, arról nem beszélve, hogy a formájából és méretéből adódóan igazi kihívás volt, mire ráírtam a nevemet.”

Az IndyCarban immár a Team Penske sorait erősítő Josef Newgardennek is akadt néhány ‘WTF’ momentuma:

“Kértek már tőlem autogramot szendvicsekre, sőt még egy bélszínrolóra is.”

Ha azonban NASCAR Sprint Cup, akkor jöjjön annak egyik legnépszerűbb versenyzője, a néhai Dale Earnhardt fia, Dale Earnhardt Jr. Az amerikainak szintén van már tapasztalata a furcsa rajongói kirohanásokban..

“Minden alkalommal, ha egy női szurkoló túlságosan érzelmesen viszonyul hozzám, mondjuk elsírja magát, nagyon zavarba jövök” - mesélte Junior az SB Nationnek. “Egyszer viszont egy srác, egy igazi nagydarab, kredenc méretű, bőgte el magát előttem. Egy rajongói találkozón voltam a NASCAR Hírességek Csarnokában, amikor a fickó odajött hozzám, egy ideig meredten bámult, majd szó szerint potyogni kezdtek a könnyei. Csak annyit tudtam kinyögni, hogy ‘Haver…’, mire ő [sírós hangot imitálva] ‘Ó, édes Istenem!’. Kívülről úgy nézett ki a srác, mint akivel nem szeretnél éjjel, egy kietlen utcában találkozni, mégis összeomlott. Wow, alig hittem el.”

Dale-nek azért szívmelengetőbb momentumokból is kijutott.

A legtöbbek életében a leánykérés az egyik legemlékezetesebb pillanatnak számít. Két Earnhardt Jr. rajongónak azonban még ezt is sikerült túllicitálnia.

Történt ugyanis, hogy a 2015-ös, richmondi NASCAR Cup futam előtt egy pár éppen a pit roadon sétált, amikor pedig elértek a rajtra készülődő kedvencük autója elé, a férfi kihasználva a kínálkozó lehetőséget ott helyben térdre ereszkedett szíve hölgye előtt, hogy feltegye neki azt a bizonyos kérdést. A válasz természetesen mi más lehetett volna, mint az ‘igen’, és, hogy teljes legyen az öröm, a frigyre maga Junior is áldását adta.

eng.png

A rajongásnak azonban megvan az árnyékos oldala is, mivel a motorsportok sem kerülik el az idióták önjelölt kommandóját.

Ismert eset, amikor 2007-ben Jeff Gordon megnyerte a  Subway Fresh Fit 500-at Phoenixben, s ezzel a sorrendben akkor 76. győzelmével utolérte a néhai Dale Earnhardot az örökranglistán. Gordon természetesen nem feledkezett el a 2001-es Daytona 500-on, tragikus körülmények között elhunyt legendáról,  ez azonban nem hatotta meg az Earnhardt rajongókat, akik - miközben a győztes mély tisztelettel beszélt hősükről – üdítősdobozokkal dobálták. 

Gordon az esetet követően alig több, mint egy héttel ismét az Earnhardt B-közép kereszttüzébe került, mégpedig Talladegán, ahol ismét ő láthatta meg elsőként a kockás zászlót, ezzel pedig a 77. diadalának örülhetett pályafutása során. Az Earnhardt rajongók viszont már korántsem voltak boldogok, hogy Jeff túlszárnyalta győzelmek számában hősüket, ezért ismét repültek a sörösdobozok, meg tulajdonképpen minden, ami a kezük ügyébe akadt. Az eset következtében tizennégy embert tartóztattak le és egy életre kitiltották őket Talladegáról.

Nem kell azonban a versenypályákig menni, hogy kissé megborult elméjű drukkereket találjunk, akik olykor az egészséges határértéknél komolyabban veszik imádott sportjukat.

2009. júniusában egy New Jersey-ben élő férfinak például azért kellett bíróság elé állnia, mert hidegvérrel megölte a család kedvenc madarát.

Az Asbury Park Press című lap beszámolója szerint a 67 esztendős Dennis Zeglint olyannyira felidegesítette, hogy az afrikai törpepapagáj rikácsolása miatt nem tudja felhőtlenül élvezni Jimmie Johnsonék versenyét, hogy fogta a 9 mm-es pisztolyát és fejbe lőtte a szerencsétlen állatot.

A hangra Zeglin felesége rögtön a helyiségbe rohant, ahol már a döglött madár látványa fogadta. Az asszony ezt követően telefont ragadott és maga hívta rá a rendőrséget a józanságtól már igencsak távol álló Dennis-re. Az állami bíróság végül száz órányi, állatvédő szervezetnél elvégzendő közmunkára ítélte Zeglint, továbbá ezer dollár pénzbüntetést szabtak ki rá, és kötelezően részt kellett vennie alkoholproblémákkal küzdők számára szervezett tanácsadásokon.

Van, akinek mindennél fontosabb a kedvenc sportja, tényleg, szó szerint mindennél, még a saját életénél is.

A virginiai Mike Wright azt vallja, már az anyaméhben NASCAR rajongó volt. A stock-car versenyzés szeretete családi örökségnek számít náluk, olyannyira, hogy a szülei is az egyik pálya lelátóján ismerkedtek meg.

A kamionsofőrként dolgozó Mike – aki elmondása szerint nem emlékszik arra, mikor fordult elő utoljára, hogy kihagyott volna egy futamot – amikor csak teheti, a helyszínen szurkol a mezőnynek, ha pedig éppen úton van, akkor a járműve vezetőfülkéjében biztosan ott bömböl rádiós közvetítés.

Nem csoda, hogy külön fejezetet kapott a NASCAR újságíró Andrew Giangola ‘The Weekend Starts on Wednesday’ című könyvében is.

Ebben ő maga meséli el többek között azt a sztorit is, ami néhány évvel korábban történt vele Darlingtonban.

Mike egy motelben töltötte az éjszakát, amikor megszólalt a riasztó. A környéken kiterjedt gázszivárgást észleltek, ezért mindenkinek azonnali hatállyal el kellett hagynia az épületet. Emberünk azonban csak nem jött ki a szobájából, még akkor sem, amikor már rendőrök és tűzoltók verték az ajtatját, mindössze annyit reagált, hogy pár pillanatra van még szüksége. Ebből arra következtettek, hogy biztosan magára kap valamit, egyúttal összeszedi az értékeit, így volt is nagy meglepetés, amikor előbukkant, továbbra is csak egy szál alsónadrágban, kezében papírfecnivel, ami, mint kiderült, a másnapi Cup futamra szóló belépőjét takarta.

“Teljesen kétségbe estem, mert nem találtam a NASCAR jegyemet” - magyarázta később Mike. “Új cuccokat tudok venni a Wal-Martban, de másik jegyet már sehol sem.”

Örülhet azonban, hogy nem történt robbanás, lévén akkor a ruhák és a belépő lett volna a legkisebb gondja.

davidw.png

David Wilsont túlzott NASCAR imádata juttatta rendőrkézre

 

Az indianapolisi rendőrség is tudna mesélni, pláne az Indy 500 programsorozatának, vagyis közismert nevén a Május Hónapnak idején.

Az Emlékezet Napjának hétvégéje nagy esemény az amerikai motorsport-rajongók számára, lévén tradicionálisan ekkor kerül megrendezésre az Indianapolis 500, valamint a NASCAR Cup charlotte-i Coca-Cola 600-a.

Rajongók millióihoz hasonlóan az indianai Johnson megyében élő, 57 éves David Wilson és élettársa is tűkön ülve várta a nagy vasárnapot, amelynek elérkeztével már a reggeli órákban italozásba fogtak. Az egyetlen gond csak az volt, hogy a pár tagjai finoman szólva sem ugyanazért a versenyért rajongtak.

Kora délután az asszony elmélyülten figyelte az Indianapolis 500 eseményeit, miközben David a konyhában főzött. Eddig még minden idilli, a helyzet azonban 180 fokos fordulatot vett, miután a férfi megjegyezte: “Az IndyCar egy rakás sz*rt nem ér”, majd nyomdafestéket nem tűrő jelzőkkel, egyre inkább belelovallva magát a dologba tovább szapulta a szériát, ezzel párhuzamosan az egekig magasztalva a NASCAR-t.

Több sem kellett a nőnek, aki szintén nem túl finom stílusban előadta a saját lesújtó véleményét a stock-car versenyzésről, közölve, hogy az IndyCarnak a nyomába sem érnek.

David ekkor bekattant, nekirontott és fojtogatni kezdte.

Az asszonynak sikerült kiszabadulnia, a telefonhoz rohant és azonnal hívta a 911-et, a férfi viszont kikapta a kezéből a készüléket, beleordította, hogy “Itt minden rendben”, majd lecsapta a kagylót.

A diszpécser természetesen járőröket küldött a pár lakcímére.

Wilson tagadta a fizikai bántalmazást, és azt állította, hogy a kifakadása csak a versenynap miatti felfokozott idegállapotának volt köszönhető. David ugyanakkor azt is kijelentette, elege van abból, hogy az élettársa nem hajlandó kivenni a részét a házimunkából.

Wilsont végül családon belüli erőszak gyanújával letartóztatták.

 

 

képek: NASCAR, IMS, Fox, Reddit

Leírás

Naprakész hírek, információk, érdekességek és történelmi sztorik a tengerentúli versenypályákról.
Ha kérésed, kérdésed, bármilyen óhajod, sóhajod van, akkor dobj egy e-mailt ide: info@usaracing.hu ,
vagy
Keress messengeren!

Facebook

Sztorik

Ajánló

ic_hungary.png

-
-------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------ // Deactivating distracting Text Selection: // $.fn.extend({ disableSelection : function() { this.each(function() { this.onselectstart = function() { return false; }; this.unselectable = "on"; $(this).css('-moz-user-select', 'none'); $(this).css('-webkit-user-select', 'none'); }); } }); $(function() { $(this).disableSelection(); });