USAracing

Az Amerikai Motorsport Magazin

Mire képes egy kizárólag nőkből álló pitcsapat? Bajnoki címre!

Sokan komplett őrültnek nézték Bill Venturinit, amikor egy teljes egészében hölgyekből álló gárdát állított fel a versenygépe köré. A reklámfogásnak szánt ötletből azonban hamarosan az amerikai autósport egyik legnagyobb, ám méltatlanul elfeledett sikertörténete bontakozott ki.

venturini.jpg

Bill Venturini már jóval a harmincadik születésnapja előtt az amerikai stock-car versenyek valódi veteránjának mondhatta magát.

A fiatal pilóta ekkorra nem csak megjárta szinte az összes regionális bajnokságot, de az országos porondon is bemutatkozhatott a United States Auto Club (USAC) saját rendezésű szériájában.

A tősgyökeres chicagói Venturini 1981-ben aztán gondolt egy merészet és megalapította saját csapatát, a Venturini Motorsportsot, amellyel a tengerentúli stock-car szakág másodvonalbeli szervezete, a NASCAR-ral szoros kapcsolatot ápoló ARCA SuperCar Seriesben kívánt indulni.

A gárda azonban már az első pillanattól kezdve komoly szponzorációs gondokkal nézett szembe.

"Kristálytiszta volt, hogy muszáj valamivel felkelteni az érdeklődést" - emlékezett vissza a kezdetekre Venturini egy 1986-os, a Chicago Tribune-nek adott interjújában. "Végül a feleségem vetette fel, hogy milyen klassz lenne egy csakis nőkből álló pitcsapat az autó köré. Én pedig imádtam az ötletet."

Cathy Venturini lényegében hazabeszélt, hiszen ő maga már hosszú évek óta dolgozott versenygépek mellett különböző szériákban; ha kellett kereket cserélt, ha kellett tankolt, lényegében nem volt olyan pozíció, amit ne töltött volna be a pitlane-en.

vent4.JPG

Az ARCA-ban akkoriban uralkodó tendencia szerint a kiállások alkalmával önkéntesek teljesítettek szolgálatot, akiket a csapatok ismeretségi köreikből, vagy épp újsághirdetések útján toboroztak.

Ez utóbbi utat választotta a Venturini Motorsports is és felhívást tettek közzé különböző napilapokban anélkül, hogy zsákbamacskát árultak volna:

"Versenycsapat keres a pitfal külső oldalára női munkaerőt. Fizetés nincs, csak szó szerint mocskos melóval töltött órák, de annál több a szórakozás."

A kemény munka követelménye ráadásul teljesen ingyen finoman szólva sem váltott ki nagy érdeklődést.

"A hirdetésre senki az égvilágon nem jelentkezett" - mondta Venturini. "A daytonai verseny előtt azonban meglepetésemre több tucat ember jött oda hozzám, hogy megkérdezzék, miként halad a toborzás és sok sikert kívánjanak. Sokan egyenesen zseniálisnak találták az ötletet, ekkor döntöttem úgy, hogy nem adjuk fel a dolgot."

Venturiniék újabb szintre emelték a projektet és a folyamatosan futó újsághirdetések mellett teleplakátolták a chicagói főhadiszállásukhoz közeli területet.

Ez a stratégia sikeresnek bizonyult és az 1982-es szezonra össze is állt a professzionális motorsport történetének első, kizárólagosan nőkből álló pitcsapata. Az úttörő gárda azonban hamar szétszéledt.

"Nagyon gyorsan belejöttek és keményen dolgoztak" - nyilatkozta ennek kapcsán Venturini. "A dolog csak egy hétvégi elfoglaltságnak indult, de gyorsan túlnőtt ezen és már kezdte befolyásolni a rendes munkájukat. Ráadásul mi még csak fizetni sem tudtunk nekik egy centet sem."

venturini2_1.jpg

Két évvel később a Permatex képében az ARCA új főszponzorra tett szert.

A cég néhány tisztviselője 1985 tavaszán személyesen kereste meg Venturinit azzal, hogy nagyon tetszett nekik a korábbi, csupa hölgyekből álló pitcsapat ötlete és nagy összeggel támogatnák őket abban az esetben, ha felélesztenék ezt a koncepciót.

A házaspár rögtön lázas telefonálásba kezdett és néhány héten belül összehozták a tizenhat fős gárdát, amelyben egyaránt megtalálható volt titkárnő, műtősnő, fotómodell, pénztáros, stewardess, fodrász, ékszerbolti eladó, háziasszony, sőt, a csapatfőnöki teendőket ellátó Cathy húgának, az akkor 16 éves Carolnak személyében egy gimnazista is.

A közös pont az volt bennük, hogy nem csak, hogy mindannyian imádták az autósportot, de előszeretettel bütykölték a saját járgányaikat is az otthoni garázsban, ami jó alapot adott a pályán lévő munkához.

Venturiniék minden segítséget megadtak számukra a gyakorlásra, így a hölgyek a futamok előtti napokban gyakran Bill chicagói műhelyében tevékenykedtek a csapat vezető mérnöke, Norman Negre bábáskodása alatt.

vent3.JPG

A tizenhat nőből a versenyeken általában nyolc-kilencen álltak hadrendbe.

"A szériában lévő srácok nem hitték el, hogy képesek vagyunk végrehajtani egy pitkiállást" - mesélte Cathy 2018-ban az ESPN-nek. "A versenyhétvégéken egy rakás ember özönlött körénk és csak bámultak, mert arra számítottak, hogy csődöt mondunk. Mi azonban megcsináltuk. Hétről hétre. Eleinte sokan gúnyolódtak rajtunk, megjegyzéseket tettek, de amikor Billel a volán mögött elkezdtünk futamokat nyerni, már nem nevettek többé."

A Venturini Motorosports egyre sűrűbben tett látogatást a Victory Lane-en, 1987-ben pedig Bill Venturini és a "csajok" - akik ekkorra már a leggyorsabb kiállásokat hajtották végre a mezőnyben - a bajnoki címet is megszerezték.

"Reklámfogásnak szántuk a lányokat a pitben, de kiderült, hogy profi munkát képesek végezni" - mondta az LA Timesnak ebben az évben Bill, aki szintén '87-ben az ARCA történetében először tudott 200 mph-s átlagtempó feletti kvalifikációs kört futni Talladegán. "Azért vagyok itt, hogy győzzek, ha ők pocsékan teljesítettek volna, akkor egy-két futam után biztosan elköszönök tőlük és másokat keresek a helyükre, az pedig eszembe sem jutott volna, hogy pár év múlva újból nők vegyék körül az autómat. A csajok azonban minden várakozást felülmúltak, ha ők nincsenek, akkor belőlem sem lett volna bajnok."

vent5.jpg

Az Ultra Blue Crew névre hallgatott szerelőgárda végül 1989-ben bomlott fel, amikor Bill részidős versenyzővé vedlett vissza az ARCA-ban annak érdekében, hogy egyengetni tudja a NASCAR-karrierjét.

A Venturini Motorsports három évtizeddel később, 2018-ban újabb történelmet írt, miután az ARCA Chicagoland Speedwayen rendezett, június végi SCOTT 150-ére három hölgyversenyzőt is neveztek Natalie Decker, Leilani Munter és Toni Breidinger személyében.

Ezen viadal után egy héttel, Daytonán pedig a stock-car szakág királykategóriájában, a Monster Energy NASCAR Cupban is mérföldkőhöz érkeztek, miután a Coke Zero Sugar 400-on két női szerelő - Brehanna Daniels és Breanna O'Leary - is szolgálatot teljesített a pitfal külső oldalán.

Daniels a Rick Ware Racing Ray Black Jr. által vezetett, 51-es számú Chevy első, az egyébiránt a Venturini Motorsportsnál edződött O'Leary pedig a hátsó kerekek cseréjéért felelt.

 

 

>>>>> Ha további ritka és érdekes fejezeteket olvasnál az amerikai motorsport történelméből, akkor ajánlom a blog jobb oldali "Sztorik" menüpontját. 

  

képek: ARCA, Venturini Motorsports

Leírás

Naprakész hírek, információk, érdekességek és történelmi sztorik a tengerentúli versenypályákról.
Ha kérésed, kérdésed, bármilyen óhajod, sóhajod van, akkor dobj egy e-mailt ide: info@usaracing.hu ,
vagy
Keress messengeren!

Facebook

Sztorik

Ajánló

ic_hungary.png

You can select this text.
You cannot select this text,text selection is disabled
Disable Text Selection Highlighting In HTML Using CSS Arunkumar Gudelli October 4, 2018 CSS0 We can use user-select property in CSS to disable text selection highlighting in HTML pages.It is not a standard feature, but available in all modern browsers except IE 9 & before. Disable text selection highlighting in HTML using CSS user-select:none Disable text selection highlighting in Chrome using CSS Disable text selection highlighting in Mozilla Firefox using CSS Disable text selection highlighting in Safari using CSS Disable text selection highlighting in iOS Safari using CSS Disable text selection highlighting in Internet Explorer/Edge using CSS What does user-select property will do? user-select property values user-select none user-select text user-select all user-select auto user-select contain user-select CSS example Disable text selection css Disable text selection css Disable text selection in HTML using CSS user-select:none: To disable the text selection in HTML we need to give user-select property value as none. Go through the below example to understand if further.
You can select this text.
You cannot select this text,text selection is disabled
I have added disable-select class to the second div now we will add user-select css property .disable-select { user-select: none; /* supported by Chrome and Opera */ -webkit-user-select: none; /* Safari */ -khtml-user-select: none; /* Konqueror HTML */ -moz-user-select: none; /* Firefox */ -ms-user-select: none; /* Internet Explorer/Edge */ } .disable-select{ user-select:none; }