USAracing

Az Amerikai Motorsport Magazin

Robert Wickens lett a 2018-as IndyCar szezon legjobb újonca

A Pocono Racewayen történt horrorbalesetét megelőzően a 29 éves kanadai a széria történetének egyik leglenyűgözőbb újonc-idényét produkálta. Mindezt pedig mi sem szemlélteti jobban, mint, hogy még a sérüléseiből fakadó csonka szezonja ellenére is magasan ő lett a bajnokság idei legjobb debütánsa.

w_5.JPG

Az idei évből még egy futam ugyan hátra van, Wickens pontelőnye azonban 110 egység a rookie-értékelésben másodikként jegyzett Zach Veach-hez viszonyítva. Ezt a hátrányt a fiatal amerikai már akkor sem tudná ledolgozni, ha megnyerné a dupla pontos sonomai viadalt, emellett pedig még az összes bónuszpontot is bezsebelné.

Wickens a poconói súlyos balesetét megelőzően az IndyCar történetének valaha volt egyik legmeggyőzőbb bemutatkozását nyújtotta és annak ellenére is hatalmas fölénnyel lett az idény legsikeresebb elsőévese, hogy a horrorbukása miatt elszenvedett sérülései következtében az év utolsó három futamán már nem képes autóba ülni.

Az ontariói versenyző 2011-ben megnyerte a szép emlékű Formula Renault 3.5 Series bajnoki címét, további open-wheel lehetőség híján azonban a következő szezontól átnyergelt a túraautózásra. A DTM-ben eltöltött hat éve során öt pole-t és hat győzelmet szerzett, legjobb bajnokságban elért eredményének pedig a 2016-os negyedik helye számított.

Wickens számára először tavaly kínálkozott lehetőség arra, hogy valóra váltsa régi álmát és bemutatkozhasson az amerikai nyitott karosszériás szakág legmagasabb kategóriájában, amikor is a Road Americán rendezett verseny első két szabadedzésén ő helyettesíthette a vízumproblémákkal küzdő Mikhail Aleshint az SPM-nél. Az orosz papírjaival kapcsolatos gondok azonban gyorsan rendeződtek, így a kanadai éles IndyCar-debütálása végül elmaradt.

Wickens azonban ott maradt a csapat radarján és februárban hivatalosan be is jelentették, hogy ő lesz James Hinchcliffe - aki egyébként az egyik legjobb barátja - teljes szezonos csapattársa az SPM kötelékében.

Rögtön debütáló versenyén, St. Petersburgben a pole-ból indulhatott és csak az utolsó körben, Alexander Rossival történt ütközés fosztotta meg attól, hogy a győzelmet is ő ünnepelje.

Eddigi tizennégy versenye alatt Wickens tízszer zárt a top 10-ben, ebből hétszer a legjobb öt között, négyszer pedig a dobogóra is felállhatott. Legjobb eredményeit - két második helyet - élete első oválfutamán, az ISM Racewayen, valamint a Mid-Ohio Sports Car Course roadján produkálta.

Az Indianapolis 500-ra a tizennyolcadikként kvalifikálta magát, a legendás viadal kockás zászlaját pedig a kilencedik helyen látta meg. Teljesítményét látva az újságírókból és az IMS partnereiből, valamint tisztviselőiből álló szavazóbizottság a verseny legjobb újoncának járó címet is neki ítélte.

Őszintén kívánom, hogy maradéktalanul felépüljön és újult erővel térjen vissza a mezőnybe bajnoki címeket és Indy 500 győzelmeket hozva a jövőben.

Lenyűgöző tehetsége révén minden esélye meglenne arra, hogy az IndyCar egyik legnagyobb csillaga váljon belőle.

 

 

kép: IndyCar

LeírásNapi hírek, érdekességek és történelmi sztorik a tengerentúli technikai sportok világából.

Ide firkants, ha valami kérdésed, kérésed, problémád, óhajod-sóhajod van

e-mail: racedayaddams@usaracing.hu

Facebook

Sztorik

Ajánló

ic_hungary.png

-
-------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------ // Deactivating distracting Text Selection: // $.fn.extend({ disableSelection : function() { this.each(function() { this.onselectstart = function() { return false; }; this.unselectable = "on"; $(this).css('-moz-user-select', 'none'); $(this).css('-webkit-user-select', 'none'); }); } }); $(function() { $(this).disableSelection(); });