USAracing

Az Amerikai Motorsport Magazin

Közfelháborodást váltott ki az IMS jótékonysági akciója

Az Indianapolis Motor Speedway most nagyon mellényúlt.
mmma.png

 

Az Indianapolis Motor Speedway hivatalosan bejelentette, hogy amennyiben a hétvégén esedékes NASCAR-versenyek győztesei az ünnepi fánkozás során elkerülik az ikonikus téglacsíkot, akkor a pálya összesen 2500 dollárt adományoz gyermekrák-kutatásra.

Az akció az IMS és a Riley Children’s Foundation közötti partnerség lévén született meg. Ennek keretein belül az IMS 1000 dollárt utal át az alapítvány számlájára a NASCAR nemzeti másodosztályát képező Xfinity Series leintését követően, ha annak első helyezettje a győzelmi mámorban sikeresen elkerüli a világhíres téglákat. Ez az összeg a királykategória, vagyis a Cup esetében 1500 dollárra rúg.

Az IMS 2.5 mérföldes ováljának rajongói az elmúlt években többször is hangot adtak véleményüknek,miszerint a NASCAR pilótái nem tisztelik a pálya múltját.

A vonalvezetés jellegzetessége ugyanis a rajt/célvonalnál található, egy yardnyi széles téglacsík, azaz a „Brickyard”, ami még az 1909-ben megnyílt IMS eredeti borításából maradt meg az utókornak.

A terület hatalmas tiszteletnek örvend, az Indianapolis 500 és a NASCAR futamai után pedig tradícióvá vált, hogy a győztes és csapatának tagjai össznépileg letérdelve megcsókolják a téglákat.

 

Ennek ellenére a nagy siker mámorában úszó stock-car pilóták rendre megfeledkeznek a téglacsík jelentőségéről és ünneplés közben előszeretettel hagynak rajta vaskos guminyomokat, noha maga az IMS minden egyes évben felszólítotja a mezőny tagjait arra, hogy ne tegyék.

Ez azonban még a jobbik eset. Emlékezzünk csak vissza például 2012-re, amikor a Cup – ironikus módon Brickyard 400-ra keresztelt – versenyét megnyert Jimmie Johnson a leintés után akkora gumiégetést vitt véghez, hogy néhány téglát egyenesen ki is kellett cserélni miatta.

Az ilyen akciók minden egyes alkalommal közfelháborodást váltanak ki a pályára szent helyként tekintő, azon belül is az Indy 500-at pártoló rajongók között, akik nagy része máig nem tudja elfogadni, hogy a létesítmény 1994 óta már a NASCAR-t is vendégül látja.

 

 >>>>> Ellenség a szent földön - A NASCAR beveszi az IMS-t 

 

Az IMS minden bizonnyal arra számított, hogy a szurkolók üdvözölni fogják a mostani jótékonysági akciót, ehelyett azonban éles kritikák cunamija zúdult rájuk a közösségi médiában. Rádásul nem csak a keményvonalas Indy-rajongóktól, hanem a NASCAR táborától is.

A legtöbben azt nehezményezték, hogy a pálya feltételhez köti a saját adományát, ami összegét tekintve – magyar pénzre átszámítva kevesebb, mint 750.000 forint – ráadásul nevetséges is.

 

Úgy fest, hogy az idei a nagyon elszúrt kezdeményezések éve lesz az autósportban.

Januárban a Forma-1 hivatalos Facebook-oldala kísérelt meg eléggé véleményes módon rajongókat toborozni Indianapolisban, míg júniusban a NASCAR csapta ki a biztosítékot azzal, hogy a sonomai futam promóciós poszterén egyszerűen ráphotosoppolták a saját autóikat az IndyCar által 2015-ben, Justin Wilson emlékére rendezett felvonulás fotójára.

 

 

>>>>> Az F1 Facebook-oldala tátott szájjal rontott be a hímtagdzsunbelbe

>>>>> A NASCAR kimaxolta a gátlástalanság fogalmát

 

 

 

 

További érdekességekért, információkért, naprakész hírekért az amerikai autóversenyzés világából kövesd az USAracing Facebook-oldalát:

kép: NASCAR

Leírás

Naprakész hírek, információk, érdekességek és történelmi sztorik a tengerentúli versenypályákról.
Ha kérésed, kérdésed, bármilyen óhajod, sóhajod van, akkor dobj egy e-mailt ide: info@usaracing.hu ,
vagy
Keress messengeren!

Facebook

Sztorik

Ajánló

ic_hungary.png

-
-------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------ // Deactivating distracting Text Selection: // $.fn.extend({ disableSelection : function() { this.each(function() { this.onselectstart = function() { return false; }; this.unselectable = "on"; $(this).css('-moz-user-select', 'none'); $(this).css('-webkit-user-select', 'none'); }); } }); $(function() { $(this).disableSelection(); });